НАЙ-НОВИ:

Бирата е най-вредната алкохолна напитка

[ad id=”225664″]

За разлика от другите спиртни напитки бирата оказва най-силното негативно влияние върху половите хормони в организма на човека. Тя води до феминизация на мъжете; при тях се появяват женски черти и развиват импотентност.

Някога мъжкият полов хормон – тестостеронът, даваше на мъжете активност, волеви качества, стремеж към победа и желание да бъдат лидери, днес ние виждаме едни безволеви същества, способни само да лежат на дивана. Днешният мъж е силно раздразнителен, променя се фигурата му – разширява се тазът му, мускулите на корема отслабват, увеличават се гърдите.

[ad id=”263680″]

Всичките алкохолни напитки са вредни за организма, но най-вредните са слабоалкохолните, твърдят специалисти. Начело на този списък е бирата, тъй като човешкият организъм бързо свиква с нея. Тя предизвиква отделянето на хормона на щастието – допамин. Дори съществува терминът „бирен алкохолизъм”.

[ad id=”236993″]

През последните години бирата не може да се нарече „слабоалкохолна напитка”. Алкохолът в нея вече стига до 14%. Зависимостта от нея възниква 3-4 пъти по-бързо отколкото от водката, дори по съдържание на вредни за организма алдехиди и метанол може да се сравни с най-силните ракии.

Психолози твърдят, че биреният алкохолизъм е психологическо заболяване, за което е характерно отричането, че човек е болен, и бързо развиване на зависимост. Бирата е евтина и достъпна. Заради вкуса й, наличието на седативни компоненти и „несериозността в градусите” е трудна борбата с бирения алкохолизъм.

Хмелът, от който би трябвало да се произвежда бирата, има някои лечебни свойства, но неговите смоли са канцерогенни. В материали на Световната здравна организация се посочва, че употребата на бира повишава риска от рак на дебелото черво. Съдържащият се в нея кобалт предизвиква възпалителни процеси в хранопровода и стомаха.

Бирата съдържа токсични вещества, включително и соли на тежки метали, които променят, както беше посочено по-горе, ендокринната система. В организма на мъжете при системна употреба на бира се отделя вещество, което потиска изработването на мъжкия полов хормон тестостерон. Започват да се произвеждат женски полови хормони, които променят външния вид на мъжете. Гласът на жените става по-груб и се появяват т.нар. бирени мустаци.

[ad id=”225664″]

Бирата съдържа фитоестрогени, които са природни растителни съединения, които по химическа структура са сходни с женските полови хормони. Те не са хормони нито на растенията, нито на човека.

Освен това специалисти твърдят, че много голяма част от бирата, включително и в Европа, е менте. Високата цена на суровината, която се използва в производството на бирата – хмелът и малцът, голямата продължителност на технологичния цикъл на производство – от една до шест седмици, води до опростяване на производството, замяната или влагането на по-малко суровина от производителите фалшификатори. Нарушаването на технологичния режим като вид фалшификация също е много разпространено, включителн и в България и се заключава в съкращаването на сроковете за главната ферментация. Много пивовари заменят малца с по-евтини компоненти, в резултат на което се получава ментето. Най-разпространеният метод на фалшифициране е добавянето на вода, особено в бутилките.

През 1516 г. в Бавария за пръв път бил приет законът за чистотата на бирата – „Заповед за чистотата”, който разпореждал в приготвянето на бирата да не се използват никакви други компоненти освен малц, хмел, мая и вода. Но пиповарите започнали постепенно да заменят хмела с други растения – пелин, лайка, алое; ечемиченият малц – с картофено нишесте, пшенично или царевично брашно; те добавяли в бирата бича жлъчка и дори кости на екзекутирани престъпници. От такава бира хората боледували и дори умирали. Недобросъвестните пивовари за подобни деяния изгаряли на клада, щастливците лежали доживот в затвора. Много положения от този закон са в сила за немските пивовари и днес.

[ad id=”263680″]

Но времето тече и всичко се променя; изискванията към суровината и технологията на производство на бира в другите страни днес не са толкова строги. Неотдавна френски производители съобщиха, че са измислили начин да произведат бира за 30 часа, използвайки за това стърготини от прасковено дърво. В някои страни произведат млечна, кафена и дори никотинова бира.

В Русия бързо се научили да фалшифицират бирата. Освен замяната на малца и хмела, за повишаване устойчивостта й добавяли в бирата салицилова и борна киселина, сернисто-кисел калций и др. За избелването на напитката използвали сярна киселина, за маскиране на дефектите във вкуса и за образуване на гъста и устойчива пяна добавяли глицерин.

Днешните пивовари също „радват” любителите на бирата с ментета. Действащите нормативни актове позволяват в нея да се влагат ориз, царевица, вкусови и ароматни добавки и други спомагателни материали.

Причината за фалшифицирането на напитката е високата стойност на суровината – хмел и малц, голямата продължителност на технологичния цикъл, затова усилията на производителите са насочени към поевтиняването на суровината и съкращаването на продължителността на технологичните операции.

[ad id=”225664″]

Но е напълно възможно да се сблъскаме с с по-груби методи на фалшифициране – смяната на бирата с оцветени водни разтвори на йод, чай и пр. Много често марки като „Старопрамен”, „Холстен”, «Efes Pilsner» се използват, като се лепят етикетите им на евтините фалшификати.

Цветът на бирата също се коригира. Тя се оцветява с карамелизирана захар, чаени настойки и др. За повишаване на пенообразуването в нея добавят глицерин, синтетични миещи средства (прах за пране), растителни сапонини или повърхностно-активни вещества; от всичкото това човек може да се отрови.

Бирата е силно вкиселяваща организма напитка, с рН=5,0. / Издателство „Распер“

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Почина Стоян Стоянов – първият назначен кмет на Стара Загора…