НАЙ-НОВИ:

Белият равнец е ценно средство при настинки, грипни състояния и редица други заболявания

Белият равнец е сред от най-познатите и разпространени билки в света. Принадлежи към семейство Сложноцветни и представлява многогодишно тревисто растение, достигащо височина 1 метър. Цялото е покрито със сиви власинки, които обуславят сиво-белезникавия му цвят.

[ad id=”225664″]

Археологически разкопки в Ирак показват, че белият равнец е бил познат като лечебно растение още от най-дълбока древност.

В билколечението се използват всички надземни части на билката – листа, цветове и стебло. Берат се малко преди пълното разцъфтяване на цветове, режат се близо до горното им разклонение, без да се взима стъблената част. Стръковете се събират от юли до септември. Сушат се около 5 часа на слънце, след което се доизсушават поставени на сянка.

Съставът на билката предопределя ценните ѝ качества като противовъзпалително, обезболяващо, противобактериално и успокояващо средство при външна употреба. Благодарение на съставката хамазулен се смята, че белият равнец действа и антиалергично. Добрият му противовъзпалителен ефект го прави много ценно средство при настинки и различни грипни състояния.

[ad id=”263680″]

Белия равнец засилва апетита и стомашната секреция. Използва се като профилактично средство срещу образуване на камъни в бъбреците. Действа антиспазмолитично и тонизиращо.

Най-широкото приложение на белия равнец е под формата на чай. Той се прилага при менструални проблеми, като ефикасно кръвоспиращо средство. Действа седативно при жени в климактериум, ценно помощно средство е при бяло течение, миома или възпаление на яйчниците. Чаят от бял равнец нормализира двигателната и секреторната функция на стомаха.

Лечебната напитка е чудесно болкоуспокояващо средство. Този чай е обявен за един от най-полезните и лечебни. За да си го приготвите, залейте 15 мг от билката с 200 мл вряща вода. След като изстине, приемайте по една супена лъжица, 3 пъти дневно преди хранене. С отварата от бял равнец може да се правят гаргари при възпаление на устната лигавица и кървене на венците.

[ad id=”237001″]

Запарката от бял равнец се препоръчва при хора, страдащи от киселини, гръдна жаба, чревни инфекции и кръвоизливи в стомаха. За целта трябва да се изпиват по 2-3 чаши дневно. Чаят е бял равнец е полезен и при жлъчни и чернодробни инфекции, защото билката успокоява спазмите и увеличава секрецията на жлъчен сок.

Мехлемът от бял равнец е много ефективен при хемороиди. Баните със запарка от билката са са полезни и при бяло течение, инконтиненция на урината, възпаления на яйчниците, вагинит и други гинекологични инфекции.

Компресите от бял равнец помагат при натъртвания, навяхвания, порезни рани и различни изгаряния. Тинктурата от бял равнец е много ефикасна при настинка и ревматични болки. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
  От „1000 причини да се гордеем че сме българи“…