НАЙ-НОВИ:

Банките в България вдигат такси и комисиони

От началото на годината се правят различни корекции в тарифите на банковите услуги – разкриване и поддържане на сметките, преводи на пари и ползване на банковите карти, пише Сега.

През последните две-три години тенденцията към покачване на таксите стана обичайна. Това се обяснява с желанието да се компенсират намалелите приходи от ниските лихви по кредитите. По-сериозно увеличени са комисионите за преводи на суми в левове, които имаше през есента на миналата година – малко преди да влезе в сила еврорегламентът, който задължи нашите трезори да свалят цената на трансграничните преводи в евро. От 15 декември 2019 г. такава транзакция от и към България не трябва да е по-висока от цената на вътрешните преводи в левове. Това естествено доведе до поскъпване на левовите преводи, което продължава да се случва в някои трезори и през тази година.

Почти всички банки начисляват по 4 лева за междубанков превод на гише, а в Уникредит Булбанк, Пощенска и Инвестбанк, от няколко месеца тази такса е 5 лв., показва специализираният сайт “Писар”. Банка ДСК предупреждава, че също ще увеличи тази такса на 5 лв. от началото на октомври. Само преди година средната такса за междубанкови преводи в левове бе малко над 3 лв., а преди две години – под 2.50 лв. Някои трезори през тази година дори увеличиха таксите за вътрешни преводи по сметки на клиента.

Значително по-евтини са преводите, направени при онлайн банкирането – варират от 0.80 лв. до 2 лв., като преобладаващата такса е 1 лев. За електронната транзакция на суми над 100 000 лв. таксата най-често е 12-13 лв. Именно това е политиката на банките през последните години – стимулира ползването на електронното банкиране вместо гишетата на банковите клонове. Това спестява разходи от работна ръка, наемане на офиси. Не случайно трезори масово закриват клонове в столицата и страната през последните години.

Бавно и полека се вдига и цената на откриване и обслужване на сметки, като това продължава и в момента. Само преди година средната цена на месечното обслужване на сметки бе 2.40 лв. по данни на БНБ. В момента най-скъпа тази услуга е в Прокредит банк и Инвестбанк – съответно 10 лв. и 4.50 лв. Уникредит, ДСК и Пощенска банка вече събират по 4 лв. месечно за обслужване на разплащателни сметки, Райфайзен и ЦКБ – по 3.50 лв., а ОББ – 3 лв.

Повишават се и таксите за внасяне и теглене на пари на каса. Много банки доскоро изобщо не таксуваха внасянето на по-малки суми, но сега вече начисляват между 1 и 2 лв. – ОББ, ПИБ. От октомври и Банка ДСК въвежда такса 1 лев при внасяне на суми до 3000 лв. по разплащателни и безсрочни спестовни сметки. Уникредит направи това със срочните депозити през май. При внасяне на суми по-големи от 3000 лв. се начисляват и 0.2% за горницата, включително когато парите се внасят на падежа. Това се случва на фона на обявената по-рано през годината нулева лихва върху депозитите, независимо от тяхната срочност. Освен Уникредит, другата банка, която вече не начислява никаква лихва върху спестяванията на клиентите си, е Банка ДСК.

Минимум 4 лв. взимат вече почти всички банки при теглене на пари в брой от сметки. Ако изтеглената сума е по-голяма от 2000 лв. таксата скача – варира от 0.4% до 0.7% от теглената сума, като в повечето банки няма таван на тази такса.

Увеличават се и таксите при теглене на пари от банкомат. През последните месеци вече почти всички направиха таксата за теглене от собствен банкомат 0.30 лв., а от друга банка – 1.30 лв. Преди година тегленето на пари от АТМ на банката-издател на картата струваше средно 0.20 лв., а от банкомат на друга банка бе под 1 лев.

Заради коронавируса трезорите приеха да отсрочат с до 6 месеца изплащането на заеми от финансово засегнати граждани и фирми. До момента е одобрена кредитна ваканция за 9 млрд. лв., което е 10% от всички отпуснати от банките заеми. В рамките на 6 месеца от тези заеми няма да постъпват вноски и лихви, не се и събират такси за промяната на погасителните планове.

Законът за платежните услуги задължава банките да обявят поне 2 месеца предварително всяка промяна в тарифите и общите условия. Целта е всеки, който не приема планираните промени, да има време да се откаже писмено от сключения договор преди да влязат в сила промените, без да дължи обезщетения или неустойка за това. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Броят на жертвите на коронавируса по света надхвърли 1 милион…