НАЙ-НОВИ:

Колко бактерии си обменяме с едно ръкостискане

Анализ на британски учени от Института за биологични и екологични изследвания на Университета „Ейбърисуърт” показва, че 124 милиона живи микроорганизми се предават в рамките на едно ръкостискане.

Ако ръкостискането продължи по-дълго, числото може да достигне до 200 милиона.

Микробиолозите посочват още, че при така наречения поздрав „Дай 5” могат да се обменят около 55 милиона бактерии. А при поздрав с юмрук – около 7 милиона.

Мръсните ръце са причина за една четвърт от познатите ни заболявания – респираторни инфекции, стомашно-чревни разстройства и т.н., напомня Нова. Миенето на ръце е препоръчително при всеки допир със съмнителни повърхности като тоалетна, дръжки в градския транспорт, както и при контакт с животни.

При новия за страната ни коронавирус здравните експерти препоръчват спазване на строга хигиена с миене на ръцете със сапун поне 20 пъти дневно през равни интервали. Самостоятелното ползване на дезинфекционен препарат, какъвто често има в офисите, не е достатъчно. Задължително е миенето на ръцете да продължава поне 30 секунди със сапун. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Пътно произшествие или режисирана каскада на зрелищно смачкани автомобили е…