НАЙ-НОВИ:

“Аз бях собянински бот”

„Срам ме е, че съм имала нещо общо с този противен и зловещ апарат, който се нарича власт“. Това написа в своя профил в Инстаграм московската журналистка Милена Мебиус.

През 2017-2018 г. тя е работила в организации, финансирани от кметството на Москва. За работата си разказва така:

„Първата ми връзка с кметството бе градският вестник. Като започнах работа там, много се радвах, че съм журналист. Глупости! В медиите на властта няма журналистика. Има само „Сергей Семьонович посетил/открил/пръднал“. Става дума за кмета на Москва Сергей Собянин, един от най-близките до президента Владимир Путин.

Милена разказва, че тя е работила като един от „собянинските ботове“. Трябвало е да пише постове по градски теми, да чисти негативните коментари, а понякога и да участва в мероприятия. Тя държи да се прави разлика между „кремълски бот“ и „собянински бот“.

„Целта на „кремълските“ е колкото се може повече агресивни коментари и лайкове към тях. Целта на „собянинските“ е друга. Трябва грамотно да убедиш човека, че плочките са добре сложени. Трябва да търсиш из мрежата положителни оценки за плочките и после да ги споделиш с коментар: „Това не е мнението на администратора, хората така мислят“. Проблемът обаче бе, че просто трудно намирахме положителни коментари“.

Другата работа на Милена била да блокира тези, които не са съгласни, че Москва става по-красива при управлението на Собянин. Ходила е и на срещи на кмета като подставен гражданин.

„Бълвахме денонощно за реновацията на града. За копейки убивахме Москва, а в почивките пиехме още на работа“.

image1 (9K)

Започнала е тази работа със заплата от 40 хиляди рубли (565 евро). Напуснала е с 50 хиляди. Казва, че спонсорите печелят парите си от бюджета, който пък се пълни от данъците.

„И какво се получава – ботът сам си плаща. С бившите ми колеги се наричахме „курвите на Собянин“.

Милена Медуис разказва, че никой не е искал от тях да пишат нещо авторско за кмета. Работата включвала да свалят цитати от неговите телевизионни участия. Собянин казва, че в някоя ремонтирана сграда апартаментите ще бъдат първа класа и „ботовете“ го тиражират. Всъщност хората след това публикуват в социалните мрежи снимки, които показват друга картина – че квартирите им имат нужда от ремонт след ремонта, допълва Милена.

Пред репортер на Радио Свободна Европа в Москва Милена Мебиус обяснява защо точно сега е решила да проговори. Повратният момент са реакциите на популярните хора срещу делото срещу Павел Устинов.

„Когато виждаш толкова много смели хора около себе си, които не се страхуват да изкажат мнение, също ставаш смел. Страшно се живее там, където могат да те арестуват само защото си се оказал на грешното място в грешния момент. Но още по-страшно е да мълчиш“.

www.svobodnaevropa.bg Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036 Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
С. СТОЯН ЗАИМОВО УЛ. ИЗВЪН РЕГУЛАЦИЯ/БЕЗ ЗАХРАНВАНЕ. Срок на изключването…