НАЙ-НОВИ:

С 80 стотинки поскъпва автобусния билет София – Варна

Автобусният билет  по линията София – Варна ще поскъпне с между 16 ст. и 80 ст.

Това са изчисленията за най-екологичните автобуси, които се движат между тези два града. Двойно по-ниски тол такси са договорени при срещата с премиера Бойко Борисов и превозвачите. Ще бъдат намалени наполовина и платените пътища – от близо 6000 на 3100 км, като от обхвата на тол системата отпадат третокласните и много второкласни шосета, пише Труд.

При пълен автобус с 50 пътника оскъпяването ще е 16 ст. на билет, но тъй като курсовете не винаги са с максимален брой пътници се очаква билетът да поскъпне с 32-40 ст., обясниха представители на превозвачите. Тол такса от около 8 лв. ще плащат за пътя  София и Варна собствениците на най-екологични автобуси – 2 ст. за преминаване на всеки от 400-те платени км между двата града.  Двойно ще бъде оскъпяването за по-старите автобуси, които ще плащат по 4 ст. за км – до 80 ст. за билет.

Заради по-късото разстояние  София и Бургас поскъпването на билета ще бъде по-малко – с между 14 ст. и 60 ст., според това доколко еко е возилото и при каква средна запълняемост ще сметнат билета превозвачите. Между 7,20 лв. и 14,40 лв. тол такса за преминаване на разстоянието между столицата и Бургас ще плащат автобусните превозвачи след влизане в сила на новите тарифи от 1 март.

Предвидените тарифи ще бъдат преразгледани през юни и може да бъдат повишени, ако не бъдат събрани планираните в бюджета приходи.

Временните тол такси за камионите с тегло между 3,5 т и 12 т, ще бъдат от 3 ст. до 6 ст. на км. за магистрали и между 4 ст. и 7 ст. за първи клас пътища в зависимост от емисионния им клас. За големите камиони над 12 т. с 4 и повече оси тол таксата за магистрали ще бъде между 11 ст. и 20 ст. на км., а за първокласни пътища – от 10 ст. до 19 ст. на км. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
От днес учениците в Община Хисар са в грипна ваканция.…