НАЙ-НОВИ:

Австрия спешно се нуждае от квалифицирани кадри

 С нова инициатива Виена се опитва да привлече чужди специалисти.

България  е сред страните на фокус, се казва в публикация на българската редакция на Дойче веле, позована на няколко австрийски издания. “Кроненцайтунг” цитира министърката на икономиката Елизабет Удолф-Щробл която казва, че над три четвърти от средните предприятия в страната страдат от недостиг на квалифицирана работна ръка.

Ново проучване сочи, че над 162 хиляди работни места остават незаети заради липсата на квалифицирани работници в страната. Това налага да се привличат кадри от чужбина. По думите на министърка: Австрия ще се стреми да привлича “най-добрите квалифицирани работници в Европа”, пише още изданието.

Сега повечето квалифицирани кадри идват от Германия, Сърбия и Турция. С нова инициатива Австрийската бизнес агенция ABA се опитва да разшири периметъра и с други страни от ЕС, като например Полша, Румъния и България. По-късно вниманието ще бъде насочено и към страни като Хърватия и Гърция. На кариерни форуми ще се набират специалисти от тези страни в няколко области, сред които информационните технологии, металообработването и електротехниката. От 2020 г. ще стартира и трудова онлайн-борса, пише “Кроненцайтунг”.

Онлайн-изданието на ежедневника Österreich цитира уверението на министърката: Това няма да доведе до отнемане на работните места на австрийците, тъй като недостигът на квалифицирани кадри в страната е огромен. В потвърждение на тези думи Удолф-Щробл цитира официални данни, според които над половината от местата, обявени с конкурси за специалисти, стоят незаети вече – 6 месеца. 83 на сто от австрийските средно големи предприятия изпитват трудности с намирането на експерти, а 40 на сто от предприятията търпят загуби по тази причина.

Австрия е умерено привлекателна дестинация за високообразовани кадри и за студенти от чужбина – страната заема място в горната 1/3 на класацията сред 35 европейски държави, в които е проведено проучването. Новата инициатива АBA ще направи страната по-привлекателна за квалифицирани специалисти от чужбина.

“Австрия печели с иновативните си предприятия, високото качество на продукцията и живота, със сигурността и добрите заплати.

image1 (9K)

Именно тези предимства трябва да бъдат изтъквани, за да привлечем в нашите фирми най-добрите специалисти”, посочва министърката Удолф-Щробл, цитирана от други австрийски издания. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Липсата на контакти с други хора причинява не само чувство…