НАЙ-НОВИ:

АТАНАС АТАНАСОВ: 2. НИЕ МНОГО ОБИЧАМЕ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПАРИ, НО МРАЗИМ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРАВИЛА

Генерал Атанас Атанасов в един разговор със Студио трансмедия за мафията, за диктатурата на олигархията, за законодателният преврат срещу гражданското общество и за Сарайско-библиотекарската групировка като основна олигархична структура у нас
С.Т.: Лозунгът „Гражданите срещу мафията“ не е ли прекалено наивен. Как могат гражданите да се изправят срещу мафията след като инструментите, които са овластени да го правят, са в ръцете на мафията.

Ген. Атанасов: С магическа пръчка такъв тип въпроси не могат да бъдат решени. Отделно от това имаме примери от развитите демократични общества и държави – Италия, САЩ. Изисква се системен подход, който да даде резултати. Отново се връщам на това – трябва да бъде преподредена държавата и взаимните зависимости между властите да бъдат регулирани така, че да няма абсолютно независима власт.

С.Т.: Не е ли крайно време тази мафия да бъде формулирана точно и да бъде изведена с имена? Така звучи много аморфно и всеки я разбира по свой начин: за едни мафиотите са тези, за други онези и накрая нищо не се получава. Татяна Дончева наскоро каза тук, на тази маса, че Бойко Борисов е функция на кръга „Монтерей“, каквото и да значи това.

Ген. Атанасов: Бих могъл да говоря дълго по въпроса, но общо взето има една булевардна формировка, която гласи така: далавера е само тази схема, в която ние не участваме. Тоест, ето това трябва да бъде разрушено, иначе всеки има различен път, през различни зависимости може би е минал, за да достигне до определена позиция. Аз не искам да споря с Дончева, малко по-сложен е пътят Бойко Борисов, освен връзките му с кръга „Монтерей“, така че имената би следвало да бъдат заявявани от институциите. Другото е лепене на етикети. Аз казвам, че днес властта работи задкулисно, обслужва интересите на определени олигархични кръгове, което е същото на практика. Дали ще кажем, че това е мафия или олигархичен кръг е все едно и същото. Вижда се обаче с просто око, че наистина определени кръгове получават големите парчета от баницата. Между другото има много добра организация, във времето създадена, да бъдат усвоявани европейските пари. И аз виждам как сегашното управляващо тяло си е поставило за цел да удържа стабилността в това отношение, нали това им е мото – да удържат стабилността до 2020.

С.Т.: Докато вървят парите.

Ген. Атанасов: Докато има европейски фондове. Системата, по която се усвояват европейските пари е следната: ние много обичаме европесйките пари, обаче мразим европейските правила. Ако може да си ги разпределяме без онези да ни гледат в канчето. Това е както беше преди 1989 година, работата с Кореком. Корекомите са само за нас и най-добре никой да не вижда какво има в тях. Аз много харесвам онзи анекдот, който се разказваше как по времето на социализма, някакъв, средна ръка номенклатурен кадър, го пратили на запад в командировка и като се върнал веднага съседите го питат: Кажи сега, какво видя? И той веднага: Абе много работа имаше, не ми остана време, ама да ви кажа, всичките им магазини все Корекоми. Това е същата история, корекомите да ги затворим само за нас. Никой да не вижда какво се случва, пък ние ще си пазаруваме от там всичко, а за другите – вноски по 1500 лв, да чакат 20 години за кола и като им се родят внуците, може да я получат ладата. Пък по-първите могат да си купуват рено веднага, но никой да не знае за това. По времето като бях студент в Софийския университет си спомням, че бяха купили 6 или 7 мазди – Евгения Живкова, децата, внуците, тогава показаха нещо и започна да се шушука. Става въпрос за сравнението. Същата работа сега с европейските пари. Ние получаваме тук едни фондове, но най-добре е да не знаете как ги разпределяме тези фондове. Не може това да се случва, макар че, за съжаление, голяма част от тези пари отидоха не по предназначение.

С.Т.: Започнахме разговора с раздаването на демокрация на парче, не смятате ли, че демокрация, която се получава по милост ражда само диктатура, която идва с избори? Диктатура чрез избори.

Ген. Атанасов: За съжаление народът е казал: парица- царица. Ние сега сме в такова състояние на обществото, че с малко можеш да си купиш всичко. Това е жалкото и на практика определени олигархични кръгове си купуват властта, чрез имитация на избори и чрез фарс…

С.Т.: Тази диктатура точно имам предвид.

Ген. Атанасов: Тази имитация се състоя преди седмица, с промяната на изборните правила. Без да се интересуваме от обществените настроения, бяха направени определени промени, които бавно и постепенно да доведат до такова състояние, че да няма значение за кого ще гласувате и на практика избирателният корпус да бъде формиран само от култивирани хора, които да отидат да гласуват, за когото трябва, защото ще очакват нещо да получат. Жалка история, за съжаление, но това е тежък проблем на така нареченото гражданско общество като цяло, а това е вече един комплексен проблем. За съжаление, някои от западните демократични ценности, които чрез своето проявление в такива нови демокрации като България дадоха и обратен ефект. Например свободното движение на хора, за което всички се радвахме, че можем да отидем навсякъде по света, създаде ситуация, в която по-будните, по-предприемчивите хора се възползваха от нея и напуснаха България. Аз не мога да определя някакви граници, но сигурно над милион активни хора, които искаха радикална промяна на обществото я намериха като напуснаха страната.

С.Т.: Това е едно изчерпване на генофонда, но от друга страна, ако тези граждански активни и мислещи хора упражнят своето право на глас, могат да променят ситуацията у нас.

Ген. Атанасов: Нали за това се борихме в Народното събрание, да могат да получат право да гласуват.

С.Т.: Преврат срещу гражданското общество наричат нашите хора в Ню Йорк това, което се случи в парламента.

Ген. Атанасов: Силни са думите, но са верни.

С.Т.: А те живеят в едно наистина гражданско общество.

Ген. Атанасов: Хайде да не казваме преврат, но най-малкото има опит за преврат, който беше разгадан и под натиск излезе месията, министър председателят и каза: „Добре, добре ще отстъпим от някои неща“.

С.Т.: „ То и аз не съм съгласен“ – каза той.

Ген. Атанасов: Да, и той не бил съгласен. Вижте, аз без да се шегувам съм казвал, че ако навремето Борисов бе отишъл да кандидатства в тогавашния ВИТИЗ, а не в пожарникарския трети факултет на Симеоново, съм сигурен, че щеше да изкара доста висока оценка.

С.Т.: Висока оценка давате за неговите артистични умения.

Ген. Атанасов: Той има много сериозни артистични заложби, които доста години държаха високо неговия рейтинг. Аз мисля, че и към настоящия момент той не е никак нисък, но това е за съжаление състоянието на нещата. В крайна сметка свободата и независимостта в обществените отношения, в публичното поведение са нещо много скъпо. Не са много хората, които си го позволяват.

С.Т.: За свободата се воюва обаче.

Ген. Атанасов: Да, разбира се. Имам предвид това, че не са много тези, които загърбват удобствата, за да воюват за свободата.

С.Т.: Напоследък често се заговаря за сарайско-библиотекарската групировка.

Ген. Атанасов: Сарайско-библиотекарската групировка, това не е никаква измислица. Това е фактически основната олигархична структура в държавата, която консумира най-много власт. Тя имаше свои правителства.

С.Т.: Още от Беров като се започне.

Ген. Атанасов: Точно така, различни метаморфози се преживяха и към днешен ден тя е най-силната икономическа групировка и не само икономическа, защото ако се направи анализ на разпределението на обществените поръчки, ще се види, че най-много ресурс е отишъл там. Това е едната част от играта. От другата страна – кадровата търговия, особено в силовия сектор, а и в определени други възлови сектори – например икономиката и енергетиката са другата част от библиотекарския бизнес. Ако там се навлезе по-надълбоко, се стига до диркетно вмешателство във вътрешните работи на България от страна на Русия. Ние се занимаваме с Турция, не че не е важно това, само че по този начин се измества фокусът. На практика има цели общества, някои от тях полутайни, така да ги наречем, които директно работят за интересите на чужда държава и това никой не иска да го види. Това представлява въпросната сарайско-библиотекарска групировка. Между другото, бях малко изненадан, че един от големите философи на нашето съвремие Ахмед Доган направи такава грешка, когато заговори за руската мина и за всички тези истории. Тоест, разкри нещо, което в един тесен кръг от експерти беше ясно – че той никога не е бил зависим и не е работил за Турция, напротив, работи за североизтока. Това говори за такова самозабравяне и такава липса на каквито и да било ориентири, че не му пука от нищо. Той се държи като султан, макар че няма нищо общо с онази култура. Иначе сега някои от тези представители ги чувам, те имат запазено време по телевизиите, когато трябва да се излезе, да се насочи вниманието в една или друга посока, и се появява някой от бившите високопоставени десари, които се били борили с корупцията по времето на комунизма и хоп, току завърти прожектора в някоя посока. Това е с годините много перфидно градена система от зависимости, било то в държавното управление, било то и през държавното управление – насочване на определени икономически потоци, да не се връщаме в онова време, в което на практика, аз в началото на прехода поради липса на информация не съм го вярвал, но днес, след толкова много факти, които съм си подредил в главата съм убеден, всичко е било програмирано, как ще се извърши превратът, тоест ще трансформираме политическата си власт в икономическа. Вижте, груби са ми числата, може да сбъркам, но мисля че в 1984 г. българският външен дълг е бил около 2 млрд долара, а 1989- 11 милиарда! За пет години се случва всичко, така нареченият период на перестройката, тогава висшият кръг са имали инфромация, че системата е неспасяема.

С.Т.: Така те са си направили и първоначалното натрупване на капитали.

Ген. Атанасов: От къде? Вземайки кредит от западните банки, вкарвайки ги тук за малко и изкарвайки ги през външнотърговски дружества и след това с тези пари купиха апетитните парчета на икономиката. Обаче първото нещо, което беше приватизирано в България беше пропагандната машина, защото те знаят, имат опита колко е важно да бъде манипулирано обществото, да бъде прехвърлена отговорността от болната на здравата глава. И кой излезе виновен в крайна сметка? Тези, които били направили приватизацията. Тя държавата беше фалирала. Аз много обичам да давам този пример със селското стопанство. Кой ликвидирал селското стопанство? Филип Димитров, за 8 месеца. Е извинявайте, нека да си спомним до 1989 година: ако не бяха войниците, учениците и студентите, кой щеше да прибира реколтата? Българското село беше съсипано през 60-те години – с тежката индустриализация по съветски модел, когато направиха големите мастодонти, които не са необходими на българската икономика, но да са се създаде икономическа зависимост…

С.Т.: Пролетариат трябваше да бъде създаден.

Ген. Атанасов: Да, засмукаха селкосто население, вкараха ги в панелките в града и в 70-те години нямаше кой да работи на село. Било съсипано българското стопанство за 8 месеца, хайде сега, но машината заработи. Трябваше да се върне земята, което беше един справедлив процес, колко е бил успешен е друг въпрос. Та, пропагандната машина е овладяна от зависими хора и тук вече отиваме в болната тема за агентурата. Защото има достатъчно писмени доказателства, че още преди 10.11 е започнало прочистването на агентурния апарат и тогава са унищожени документи за така наречените особено ценни агенти, които да бъдат използвани по предназначение при нови политически условия. Да ме прости Господ, ама една част от тях ги пратиха на „Раковски“ 134 да направят СДС, това е истината , за съжаление. Аз само мога да имам съмнение, защото съм придобил някакви знания за определени способи и методи и ги виждам как някои са се движили през това време, иначе документи за тях няма.

С.Т.: От милиционеро-социализъм, както казваха някога по „Свободна Европа“, се обърнахме на милиционеро-капитализъм.

Ген. Атанасов: Ние можем да си правим шеги с това, но не е никак смешно

С.Т.: То е аналогично, защото парите пак са в десарите и техните деривати.

Ген. Атанасов: За това ви казвам, че трябва да правим разлика, защото милицията е тази, с униформата, която обира негативите, а онези с костюмчетата от прословутата Държавна сигурност донесоха всички тези метастази. В някакъв смисъл даже там има някаква несправедливост, защото на практика всички решения, които са били били изпълнявани от органите, са вземани от партийните комитети и от партийната върхушка, а онези са били инструмент или както са го наричали тогава щитът и мечът на комунизма.

С.Т.: После комсомолците се оказаха по-сръчни и от партийните кадри.

Ген. Атанасов: Те са банката кадри. Няма да забравя по какъв начин крадяха парите на комсомолските бригади. Това беше невероятно чудо. Даже имаше бригади, които завършваха и накрая трябваше да си плащат децата за неизпълнени норми. Те още от там са усвоили тези механизми за прибиране.

С.Т.: И преминаха към парите от ТНТМ.

Ген. Атанасов: И още маса пари. Но цялата история идва от това, че самото създаване на така наречената опозиция е било контролирано, чрез поставени лица, зависими, от там нататък въвеждат и разцепление. При всяка една ситуация, в която се създава опасност за номенклатурата – разцепление на опозицията. Дайте да видим, още Великото народно събрание, приемането на конституцията, след това смъкването на Филип Димитров, идването на Беров и т.н. включително и осуетяването на още един мандат на правителството на Костов – един от най-сериозните пробиви, чрез докарването на Сакскобургготски в България, дето всички се надяваха на месията. А той контролиран човек.

С.Т.: Който влезе в коалиция с тези, които осъдиха на смърт чичо му.

Ген. Атанасов: Никакви скрупули.

С.Т.: Трудно може да се сетим за човек, който да е нанесъл повече щети на политическата система, която той разсипа и деморализира.

Ген. Атанасов: Може да се състезава с някои други, сега няма как да ги мерим, но с неговото идване тук единственото нещо, което не направиха и то по стратегически причини бе, че не обърнаха директно кораба в обратна посока, поне се съгласиха да влезем в НАТО и Европейския съюз, но го направиха по комерсиални причини. От една страна, да може Чижов, посланикът на Русия в Брюксел да каже „България е троянският кон на Русия в Европейския съюз“. И от друга страна, да могат да прегарантират европейските пари, да ги приберат, далавера, кой ти ги дава. Защо трябва Русия да харчи, като можем да вземем парите от Брюксел тук. Тези обществени групи, които коментираме, включително най-изявената – въпросната Сарайско- Библиотекарска Групировка, те постоянно се занимават с това, да подхранват евроскептицизма тук. Да произвеждат едни опорни точки, да обясняват колко е калпав Европейският съюз, колко е калпава демокрацията и от тук, разбира се, различните подходи към различните обществени слоеве. Към една част от обществото, по- възрастните – носталгията, към по-младите, които не са наясно с онова, което се е случвало, други недъзи им се изтъкват, за да бъдат отвратени.

С.Т.: Те тях с морков ги изкушават, със служби. Неотдавна чух, че в голямата си част нашите студенти в Лондон били ориентирани към ДПС. Защото ДПС директно отива със заявка и предложение за разиграване на позиции и постове.

Ген. Атанасов: Аз съм си позволявал, включително и на парламентална трибуна да го казвам, може да звучи като щампа, но това е истината: проблемът на ДПС не е в това, че тя е някакъв вид етно-религиозна партия, проблемът е, че е мафиотска организация. Тя е построена типично на принципа на мафиотската организация, създадена на базата на етническо малцинство. И това нещо се експлоатира. Стратегията на овладяването на определени групи и властови позиции в държавата не е изведнъж да се скача, а да се достига там бавничко.

С.Т.: Хоризонтално, по спиралата, която води нагоре.

Ген. Атанасов: По спиралата се движат и не за друго, не само да натрупат опит , а доказват лоялност и зависимост. Проба, проба, проба и като те пробват пет пъти и се докажеш, ще получиш позиция. Всичко се прави с цел да може , както каза най-големият философ на нашето време: да може да се разпределят порциите между обръчите. Той беше цинично откровен и много точен.

Обработили: Женя Стоянова и Кристияна Димитрова Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
„Какво е наука? Какво е изкуство? Едното е мисъл, другото…