НАЙ-НОВИ:

Астероидът Апофис увеличава скоростта си към Земята

Астероидът Апофис увеличава скоростта си по посока на Земята и може да се блъсне в планетата ни след 48 години, предупреждават учени, цитирани от в. “Дейли мейл”, съобщава БТА.

Апофис ускорява движението си вследствие на радиация, която му действа като тласкач, това потдърдиха астрономите от университета на Хавай.

Според изчисленията на американските специалисти от май миналата година, Апофис се очаква да доближи Земята през 2029 година. По-рано се считаше, че той ще се приближи до Земята през 2036 година. Вероятността да се блъсне в планетата бе определена на едно на четири милиона.

Учените от университета на Хавай смятат, че е вероятно астероидът да се блъсне в Земята на 12 април 2068 година и според тях ударът ще предизвика катастрофа. Апофис е с дължина над триста метра и силата на удара ще се равнява на експлозия на 880 милиона тона тринитротолуол.

Астероидът беше открит на 19 юни 2004 г. от астрономи от Националната обсерватория Кит Пийк в Аризона, САЩ. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ отговаря на най-строгите изисквания за…