НАЙ-НОВИ:

Д-р Ангел Кунчев: Намираме се във война с антиваксърските движения

В момента ние се намираме във война с антиваксърските движения. Това каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по време на пресконференция за ваксинопредотвратимите заболявания, предаде „Фокус”.

„Трета година около нас ври и кипи с инфекция от морбили – над 50 000 случая има в Украйна, над 5000 през 2017 в Румъния, над 3000 в Сърбия, над 2500 в Гърция и вече над 200 в Македония“, заяви д-р Кунчев.

Той подчерта, че навсякъде има смъртни случаи, като най-много са в Украйна и Румъния.

„Морбили все повече се размножава. 2009-2010 година, когато е голямата епидемия в България от морбили, 92% от децата тогава не са имунизирани. Имаме данни за всичко това. За останалите до 100 или нямаме данни или са с непълна имунизация. Същата е ситуацията и в момента от тези 51 случая на заразени с морбили, само 3 са били с напълни имунизации, а всички останали са неимунизирани“, изтъкна главният държавен здравен инспектор.

По думите му вирусът на морбили циркулира в страната, като някъде е по-интензивно, като Благоевград, а другаде по-рядко.

„Възможност за навлизане на вируса от всички балкански страни има и той се осъществява. Единственият критерий какво ще се случи е това колко неимунизирани деца ще намери този вирус“, каза д-р Кунчев. Той подчерта, че тези, които записват децата си като имунизирани, а не са, извършват престъпление. „Важното е дали може да постигнем 95% незаболеваемост, за да сме далеч от епидемия“, посочи още той.

По думите му глобата за родители, които не имунизират децата си, е от 50 до 100 лв., като може да достигне 200 лв. за повторно неваксиниране.

Миналата година в страната районните здравни инфекции са направили 16 хил. проверки за изпълнението на имунизационния календар и са съставили 112 акта на родители, които не са ваксинирали децата си, уточни д-р Кунчев.

„Ескалацията на случаите на морбили в Европа през последните 3 години започна през 2016 година, с отделни взривове в Украйна, след това се пренесе и в други страни, като Румъния, Франция, Дания, Германия, а по късно и в Сърбия и Гърция“, заяви д-р Ангел Кунчев. Той посочи, че до настоящия момент има вече някакъв спад в изброените балкански страни, но започва развитието на морбили в Македония.

„За 2016 година случаите на заразени с морбили в Европа са 5273, а за 2017 година стават 25 863 и за 2018 година са 82 596. Това е един значителен ръст“, каза държавният здравен инспектор.

По думите му в България за 2014 и 2015 година има нулеви случаи за морбили, 2016 година у нас има само един случай, но за 2017 година са 165. Той обясни, че през 2017 година повечето случаи са били от кв. „Столипиново“ в Пловдив, в София, Пазарджик и Монтана.

„2018 година са 13 случаите на заразени с морбили, които са много добре и ясно проучени от къде идват и какво е станало. Към настоящия момент случаите на морбили в България са 51. Най-важното е, че имунизацията срещу морбили в България започва 1969 година, именно за това всички родени след тази дата са получили нормалната си ваксинационна доза, могат да се считат за защитени и за тях настоящата ситуация не представлява опасност“, изтъкна д-р Кунчев.

По думите му формално в страната ваксинациите са задължителни.

„Миналата година в страната районните здравни инфекции са направили 16 хил. проверки за изпълнението на имунизационния календар и са съставили 112 акта на родители, които не са ваксинирали децата си. Отделно има актове и на общопрактикуващи лекари и друг медицински персонал“, отбеляза той.

„Ако някой си мисли, че може да обърне нещата и да задължи всички, особено малцинствените групи, да ги ваксинира, то това е илюзия. Ако се направи акт на човек, който е трайно безработен, ефектът от това е никакъв“, каза още д-р Кунчев.

Той уточни, че към настоящия момент случаите на морбили в България са 51. „От тях 40 са в Благоевградска област, в град София са 7, в София област са 3 и във Варна – 1“, каза д-р Кунчев. По думите му случаят във Варна е “издънка” на Благоевград, защото жената е имала контакт с болен от морбили по време на ски почивка.

“От всички 108 нежелани реакции за миналата година при ваксиниране само 15 са свързани с ваксини срещу морбили, като всички те са за преходни реакции, които по никакъв начин не са животозаплашващи. Най-често става въпрос за подуване и зачервяване”, съобщи д-р кунчев.

„На страницата на Изпълнителна агенция по лекарствата има съобщения за нежелана реакция, което може да се попълва от абсолютно всички“, заяви д-р Кунчев. Той посочи, че независимо колко са абсурдни случаите, здравните специалисти образуват проверка и дори насърчават съобщенията за нежелани реакции.
„Получени са 108 съобщения за нежелани реакции от имунизация през миналата година, като е имало над 2,2 млн. имунизации и реимунизации, изпълнявани в страната всяка година“, изтъкна главният държавен здравен инспектор. Той подчерта, че броят на нежеланите реакции е изключително нисък в сравнение с други лекарствени продукти.

„Ваксините са едни от най-технологично напредналите продукти и са максимално изчистени от всякакви допълнителни вещества, защото се правят на най-малките деца и на всички здрави хора“, каза д-р Кунчев. Според него вместо глоба от 100 лв. са необходими кампании, като тези, които се провеждат в момента, за да може родителите да бъдат информирани по всички въпроси, свързани със заразата.

„Има крайни ситуации, при които родителите активно негативно работят и рефлектират и върху други родители, тогава съответно може да се използва и този механизъм с глобите. Така или иначе той съществува и ние ще го ползваме“, заяви главният държавен здравен инспектор.

Д-р Кунчев поздрави и медиите, за това, че са активни по този въпрос, защото по думите му има страни, в които няма такава подкрепа и това се забелязва. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Хеликоптер се разби в Източен Непал при лошо време. Загинали са…