НАЙ-НОВИ:

99% от починалите от COVID-19 в Италия са страдали от други болести

Повече от 99% от смъртните случаи на коронавирус в Италия са хора, страдащи от предишни медицински състояния, показва проучване на националния здравен институт, съобщи Bloomberg. След като смъртните случаи от вируса достигнаха повече от 2500, като през последната седмица ръстът бе със 150%, здравните власти проучват данните, за да потърсят факти, които да помогнат в борбата с разпространението на болестта. Професор Силвио Брузаферро, президент на Висшия здравен институт от местния щаб по борба с вируса, съобщи следните данни пред телевизия РАИ 1: 99,2% от леталните изходи са на хора с коронавирус, умиращи от поне 1 тежка патология (остри форми на рак в напреднал или нелечим стадий или подобен етап на диабет, прекарани трудни инфаркти и инсулти и др.) 48,5 % от леталните случаи са на хора с поне три тежки патологии, 0,8 % са другите казуси. Средно 80-годишни са пациентите, които почиват от коронавирус. Повече от тях са мъже, отколкото жени.

Над 99% от смъртните случаи на коронавирус в Италия са на хора със сериозни предишни медицински състояния, а средната възраст на жертвите надхвърля 80 години. Това показва проучване на националния здравен орган на страната, което обхваща 2003 случая на починали пациенти от цяла Италия, но основно са от най-засегнатия регион Ломбардия – над 71%.

Най-често срещаните предхождащи заболявания във всички групи са сърдечно съдови. Повече от 75% са имали високо кръвно налягане, около 35% са имали диабет, много разпространени са и сърдечните заболявания, една пета пък са имали рак, още толкова бъбречна недостатъчност и т.н.

Най-често наблюдаваните симптоми при хоспитализация при починали пациенти са задухът и треската, по-рядко са кашлица, диария и др. Само около 5% от хората не са имали такива симптоми при приемане.

Дихателна недостатъчност е най-често наблюдаваното усложнение (над 97% от случаите), следват остра бъбречна недостатъчност (28%), остро увреждане на миокарда (11%) и суперинфекция (10%). Интересни са данните и за продължителността на заболяването при починалите пациенти. Средното време от появата на симптомите до смъртта е 8 дни, от появата на симптомите до хоспитализацията – 4 дни, и от хоспитализация до смъртта – също 4 дни. При тези, които са били прехвърлени в реанимация, времето от хоспитализацията до смъртта се удължава с един ден и е средно 5 дни.

Острото развитие на епидемията в Италия и високата смъртност трудно намират правдиво обяснение.
Според изследователи от Университета на Оксфорд в нов материал в списанието Demographic Science, вероятно причините са демографски и са основно две. Първо, страната има второто най-старо население в света – след Япония, като 22.4% от италианците са над 65 г. Подобен обаче е и делът на германците над 65 г. – 21.1%, а Германия отчита само 43 смъртни случая при почти 15 хил заразени дотук.

Базираният в Рим национален здравен институт е проучил медицинската история на около 18% от починалите от коронавирус в страната, като е установил, че само три жертви, или 0,8% от всички, нямат никаква предишна патология. Почти половината от жертвите са страдали от поне три предходни заболявания, а около една четвърт са имали едно или две предишни медицински състояния.

Повече от 75% са имали високо кръвно налягане, около 35% са имали диабет, а една трета са страдали от сърдечни заболявания.

Средната възраст на заразените е 63, но повечето от починалите са по-възрастни (данните са отпреди няколко дни)

от 30 до 39 г. – 5 случая

от 40 до 49 г. – 12 случая

от 50 до 59 г. – 56 случая

от 60 до 69 г. – 173 случая

от 70 до 79 г. – 707 случая

от 80 до 89 г. – 852 случая

над 90 г. – 198 случая

Средната възраст на починалите от вируса в Италия е 79,5 години. Към 17 март 17 души под 50 години са починали от болестта. Всички жертви в Италия под 40-годишна възраст са мъже със сериозни съществуващи заболявания.

Докато данните, публикувани във вторник, сочат забавяне на нарастването на случаите с 12,6%, отделно проучване показва, че Италия може да подценява реалния брой заболели, като тества само пациенти, проявяващи симптоми.

Според фондацията GIMBE около 100 000 италианци са се заразили с вируса, съобщава местната преса. Ако това е вярно, то тогава смъртността в страната от коронавирус би била по-близо до средната стойност от около 2%.

ГЛАСОВЕ, Източници: jenatadnes.com, capital.bg, 19 min.bg Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Д-р Георги Желев е преподавател в Тракийски университет, доказан специалист…