НАЙ-НОВИ:

9-годишно момче почина, а две други деца са в болница след вероятно хранително отравяне. Започнало е досъдебно производство

9-годишно момче почина, а две други деца са в болница след вероятно хранително отравяне. Трагедията се е разиграла в добричкото село Кардам, съобщи NOVA

Семейство с 6 деца, на възраст между 4 и 13 години, вечеряло в неделя, след което няколко от децата се почувствали зле и започнали да повръщат. Медицински екип им е дал лекарство срещу повръщане и си тръгнал. Малко по-късно 9-годишното момче се влошило рязко и заедно с други две деца било транспортирано до болницата в Добрич, където починало. Веднага другите две деца на 7 и 11 години са прехвърлени в болница във Варна, където лекари се борят за живота им.

По информация на районната прокуратура във Варна, едното дете – 11-годишното момиченце е във Военноморската болница, а състоянието му се подобрява.

Районната прокуратура в Генерал Тошево е започнала досъдебно производство. До момента е установено, че за децата са се грижели бабата и дядото, които вече са разпитани. Извършени са и два огледа в къщата. Условията за живот в нея не са особено благоприятни за отглеждане на шест деца, заявяват от прокуратурата.

Освен това е разпоредена е проверка на храната, която са консумирали децата и техните баба и дядо. Ще бъде проверени и търговският обект, където са купували хранителните продукти, както и училищният стол в основно училище „Христо Смирненски“ в Генерал Тошево, където са учили починалото момченце, сестричката му и още едно от децата. Проверката на храните в училищния стол е възложена на областната дирекция по безопасност на храните в Добрич.

Дирекцията по социално подпомагане в Генерал Тошево трябва да предостави здравно-социални услуги и наблюдение на останалите деца в многодетното семейство.

По досъдебното производство са назначени токсикологични експертизи. Изследват се проби, взети при аутопсията на 9-годишното момче. При нея не са установени видими причини или увреждания на вътрешните органи на детето, които да са причинили смъртта му. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Тази нощ на 47-годишна възраст почина актьорът Йосиф Шамли от…