В предпоследния епизод от поредицата „Българи в Америка“, Миролюба Бенатова ни запознава с двама музиканти – вокалът Оги Цолов от група „Фактор“ и барабанистът Васил Ананиев от „Огнен звук“.

ognian1

Оги Цолов пристига в Америка през далечната 1999 г. заедно с група „Фактор“. Всички идват с идеята за музикална кариера. В Америка успяват да запишат много неща, от които биха излезли поне два, три албума, които се надяват да издадат в България. Оги казва, че „Когато човек прави нещо хубаво и стойностно, времето няма никакво значение“. Всяка година, откакто е в Америка, се прибира в България и винаги, когато има възможност пее и изнася концерти. Според него, формулата за успех в Америка е много постоянство, много всеотдайност и много работа. И въпреки всичко, успехът пак не е сигурен. Казва, че е много трудно и единици успяват, индустрията те грабва, започва да ти казва какво и как да го правиш и по този начин изгубваш себе си. В Лос Анджелис, където живее в момента, Оги не се занимава с музика. Изкарва прехраната си като кара лимузина. Благодарение на тази работа, той успява да се запознае лично с американския рок-певец Рони Джеймс Дио, който е един от най-великите световни вокали. Споделя, че се е почувствал безкрайно щастлив, че е имал досег до този човек. Докато го е возил с лимузината, двамата упяли да си поговорят. Оги му разказал за това, как в началото с примитивни инструменти са успявали да правят музика. След като изслушва няколко парчета на „Фактор“, Рони остава силно впечатлен и решава да вземе тяхно сиди. За жалост, скоро след срещата им, той се разболява тежко и през 2010 г. си отива от този свят. Оги Цолов споделя, че не съжалява за нищо и че човек трябва да опита от всичко в живота.

Във филма той представя на зрителите своя много добър приятел – музикантът Васил Ананиев – барабанист на група „Огнен звук“, за когото Америка е път към себе си.

ognian2

Той има къща с изглед към Лос Анджелис и се занимава с реставрация на пиана, които продава. Има и други бизнеси, с които се занимава основно през интернет. Пристига в Америка през 1992г. с „Огнен звук“ и с големи мечти за музикална кариера. Казва, че групата им пробива в Лос Анджелис само до „върха на пирона“, парите им свършват и това става в рамките на пет месеца от пристигането им. След този развой, китаристът и певецът решават да се приберат за България, но Васко остава. Среща се с певицата Соня Васи, с която се познават от България и тази среща предопределя бъдещото му оставане в САЩ. Той пише текстове за песните й, а тя му помага, като му осигурява място за живеене и прехрана. Васил споделя, че животът на Соня толкова много го е грабнал, че се е отдалечил от мечтата си. По-важното за него в този момент станали материалните блага. С групата на Соня изкарват десет години, докато тя не решава да се откаже от пеенето. Тогава Васко разбира, че трябва да започне от самата нула. Споделя, че е паднал доста от високо, но е научил урока си, а именно да разчита единствено на себе си и на честния си труд. В годините осъзнава кои са най-важните неща в живота и се стреми към тях. Разбира, че това да имаш много пари не е толкова хубаво, защото не знаеш кой и защо е с теб. В момента, в живота му на пиедестал е поставена любовта. Има семейство и споделя, че се чувства повече от щастлив.

Радостина Павлова

кореспондент на в. „България“

Източник: Bulgaria Weekly


image0 (9K)