8000 декара горят в Хасковско, половината са гори!

Пожарът край хасковските села Брягово, Любеново и Родопи е обхванал 8000 декара площ, близо 4 000 дка от тях са горски фонд, съобщи директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов, който пристигна днес на обяд на мястото на пожара.

По думите му в потушаването на пламъците участват 93-ма пожарникари, горски служители и военнослужещи. Комисар Николов обясни и кои са проблемите, които очаква при този пожар. Смяната на вятъра и усилването му, което се очаква следобед, евентуално ще създаде някакви проблеми, каза още той.

Николай Николов обаче очаква, че ситуацията ще се нормализира и че тази нощ на мястото да останат само хора на дежурство, които да обикалят периметъра.

Разследването на пожара е поето от Районната прокуратура в Хасково. Основната версия е, че огънят е тръгнал заради човешка небрежност. Районният прокурор Румен Сираков уточни, че до момента няма заподозрян или арестуван.

„Пожарът идва отнякъде и после става горски. И после стават неуправляеми нещата. В последните 35 години аз не знам някой да е наказан за това, че ние гасим чужди грехове“, заяви директорът на Общинското лесничейство Георги Масларов.

Продължава гасенето на пожара край село Шишманци

„Седем екипа на пожарната продължават да гасят пожара в депото за отпадъци край село Шишманци. Вятърът разнася дима в различни посоки. В населените места, към които се насочва, се извършват замервания на въздуха. Няма регистрирани критични нива на замърсяване. Пожарът е локализиран. Осигурени са достатъчно вода и пръст за засипване на отпадъците, но тлеенето е в дълбочина и на този етап не може да се прогнозира кога ситуацията ще бъде овладяна напълно“. Това заяви директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, който посети тази сутрин депото и предупреди: „Уплътнете прозорците и затворете вратите, докато не се обърнем към вас и ви кажем, че нещата са напълно безопасни“.

Димът започна да се усеща повече край Белозем и Болярино. Следобед, когато се очаква смяна на посоката на вятъра, мобилна станция за измерване на въздуха ще бъде насочена към района Шишманци и Раковски. Наблюдава се непрекъснато и АМ „Тракия“. „От двете страни – посока София и посока Бургас – има колеги от Пътна полиция, които имат за задача своевременно да уведомят, ако видимостта на магистралата бъде намалена“, увери Николов. Причините за пожара тепърва ще се установяват, като на този етап предположението е самозапалване. В хода на разследването ще се проверява и версията за умишлен палеж.

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив Стефан Шилев каза, че живеещите от района ще бъдат своевременно информирани за резултатите от замерванията на въздуха и допълни: „След приключване на пожара ще се направи проверка на място, за да се види какви са причините за възникване на пожара. Най-вероятно е високата температура, но все пак ще се направи проверка дали дейностите в депото се извършват в съответствие с комплексното разрешително и ако има някакви нарушения, ще бъдат взети съответните мерки“.

Дир. бг


image0 (9K)