6500 дрехи, обозначени със защитени търговски марки, иззеха от Димитровградския пазар

Дънки, тениски, колани, обозначени със защитени търговски марки без разрешението на правопритежателя масово се продават на общинския пазар в Димитровград, съобщава mediapool. Това, разбира се, е известно от години, наред с продажбата на фалшиви фактури (многократно заснемана и излъчвана от колегите).

От започването на засилените проверки преди седмица до момента са инспектирани 146 търговски обекта, от които са иззети около 6500 артикула от защитени търговски марки, съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП). 
Образувани са 6 досъдебни производства за престъпления по чл. 172 б от НК. Текстът гласи, че който без съгласието на притежателя на изключителното право използва в търговската дейност марка без правно основание, се наказва със затвор до 5 години и глоба до 5000 лева. Ако деянието е повторно наказанието е от пет до осем години лишаване от свобода и глоба от 5000 – 8000 лв.
Данъчните са съставили 12 административни акта за различни нарушения – четири за продажби без регистриран фискален апарат, два за неиздаване на фискален бон и шест за несъответствия на касовата наличност с данните от фискалното устройство.
Експертите от Комисията за защита на потребителите са изготвили 20 констативни протокола. Предстои съставянето и на 17 акта за административно нарушение.

В акцията на пазара в Димитровград участват служители на Главна дирекция Борба с организираната престъпност“, Икономическа полиция, експерти от НАП, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор и Комисия за защита на потребителите.

Операцията се ръководи от Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари на ГДБОП.

Наблюдението на движението на стоките и проверките на съвместните екипи ще продължат на пазара в Димитровград.


image0 (9K)