НАЙ-НОВИ:

62% от българите се боят да не се заразят с коронавирус, но 72% смятат опасността за преувеличена. А сега, де?!

62% от българите се боят да не се заразят с коронавирус. Това показва проучване на “Галъп интернешънъл”, проведено в 28 страни.

Същевременно обаче сънародниците ни са и след народите, които в най-голяма степен намират опасността за преувеличена – общо 72% у нас смятат така при 49% средно за всички 28 анкетирани страни.

Подобно на нас мислят и в съседна Северна Македония, както и в Босна и Херцеговина – страни, които засега остават далеч от пиковите бройки случаи, за разлика от Западна Европа, където и заплахата не се възприема като преувеличена.

60% от българите са на мнение, че правителството засега се справя малко или много добре, а 37% – че не се справя или даже съвсем не се справя. Останалите се колебаят. И тук страната ни се оказва близо до средното за всички разгледани страни отношение.

83% от сънародниците ни пък изразяват готовност да се лишат от определени свои права в името на възпирането на заразата.

На въпрос какво си представят в рамките на месец, 42% у нас смятат, че най-лошото предстои, 27% не очакват промяна, а за 29% най-лошото вече е минало.

Употребата на маски в различните страни е с различно разпространение, като България е под средните стойности. От “Галъп” посочват, че ние сме в “златната среда” по употреба на ръкавици (15%) и сме сред “отличниците” по употреба на дезинфектант за ръце – две трети у нас твърдят, че ползват. Водещи сме и при миенето на ръце, в опитите за социалната изолация също сме над средните, а в директната самокарантина сме в средата.

В изследването именно българите се оказваме най-големите привърженици на хипотезата, че някой наистина стои зад разпространението на вируса. 58% у нас смятат така, докато 30% са на обратното мнение.

Тъкмо балканските народи в най-голяма степен смятат опасността за преувеличена – общо 73% смятат така в Босна и Херцеговина и Северна Македония, а у нас – 72%.

Най-популярните мерки за ограничаването на заразата в световен мащаб са по-често миене на ръцете, ограничаване на преките социални контакти и използването на дезинфектант за ръце. Медицинските маски и ръкавици се оказват по-малко популярни мерки за предпазване. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
1 млн. теста за коронавируса Covid-19 е поискала България при…