НАЙ-НОВИ:

6 “убийци” на бъбреците ни

Ако бъбреците ни получат допълнително натоварване, това може не само да доведе до нарушаване на работата им, но и значително да увеличи риска от сърдечен удар или инсулт. За съжаление някои често срещани навици – включително хранителните навици – на които много от нас са изложени, тихо унищожават бъбреците ни и един ден може сериозно да подкопааят здравето ни.

Проверете дали имате навици в арсенала си, които разрушават здравето на вашите бъбреци.

Ядете преработено месо

Преработено месо: колбаси, шунка – е не само признат канцероген, но и много опасен продукт за нашите бъбреци. По правило преработените месни продукти са пренаситени със сол и бъбреците трябва да работят усилено, за да се справят с натрия и също така да произвеждат повече калций. И от своя страна, калцият може да допринесе за образуването на камъни в бъбреците.

Не контролирате кръвното налягане

Високото кръвно налягане е сериозна заплаха за почти всички човешки органи и бъбреците не са изключение. Хипертонията може да причини сериозно увреждане на кръвоносните съдове, които хранят бъбреците, както и на самите тези органи. Ето защо е важно да контролирате нивото на кръвното си налягане и не забравяйте да се консултирате с лекар, ако нивото на “долна граница” надвишава 130 в продължение на две или повече седмици.

Пушите

В резултат на проучване, проведено през 2012 г., показва, че отказването от тютюнопушене в продължение на 16 или повече години намалява риска от рак на бъбречните клетки (най-често срещаната форма на бъбречен рак при възрастни) с 40 процента. Освен това пушенето може да повреди кръвоносните съдове и да увеличи риска от високо кръвно налягане.

Пиете малко вода

Повечето от нас не се нуждаят от два литра вода дневно, най-често един и половина литър е достатъчен, но по-малко количество течност може вече да стане наистина опасно. Ако не приемаме достатъчно течност, тялото няма достатъчно вода, за да контролира нивото на натрий, както и да поддържа нормално ниво на кръвно налягане. Затова никога не издържайте на жажда и пийте поне литър вода дневно.

Прекалявате с болкоуспокояващите

Много противовъзпалителни лекарства, особено тези, които включват аспирин и ибупрофен, намаляват притока на кръв към бъбреците. Ето защо си струва да приемате тези лекарства само според предписанието на лекаря и ако имате някакво увреждане на бъбреците, тогава напълно откажете да приемате този вид лекарства.

Лекувате се с „народни“ средства

Самолечението с лечебни растения може да бъде толкова опасно, колкото неконтролираното лечение. Много „билки“ съдържат вещества, които могат сериозно да повлияят на състоянието и функционалността на нашето тяло – включително бъбреците. Ето защо, ако предпочитате да се лекувате с растения, определено трябва да се консултирате с лекар или поне фармацевт. zdrave.to Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Оризът е популярна зърнена култура по целия свят. В почти…