НАГЛЕДНАТА АГИТАЦИЯ – МОЩНО СРЕДСТВО ЗА ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА ДОСТИЖЕНИЯТА

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ
в-к „Септември” бр. 114, 1980 година
НАГЛЕДНАТА АГИТАЦИЯ –
МОЩНО СРЕДСТВО ЗА ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА ДОСТИЖЕНИЯТА
Едно от действените средства за въвличането на хората в изпълнение на решенията на ХІ конгрес на БКП и Националната партийна конференция, повишаване качеството и ефективността на производството – основна стратегическа задача на седмата петилетка, последователно и пълно приложение на икономическия подход и новия икономически механизъм, за достойно посрещане на ХІІ конгрес на нашата партия е нагледната агитация. Чрез фотоса, информационното табло, витрината, чрез разнообразни кътове – на трудовата слава, на българо-съветската дружба, на актуални международни политически, икономически и културни събития, нагледната агитация учи, възпитава в социалистическо отношение към труда, към хората, към родината, към нашата социалистическа действителност, формира нови, социалистически личности, идейно убедени и обществено активни.
Богати и разнообразни са формите на нагледната агитация в Обединените заводи за запаметяващи устройства в Стара Загора, завоювали второ място в прегледа на нагледната агитация в Старозагорската община през 1979 година. Настоящата година е също обещаваща за старозагорските електроници. Вълнуващи събитие в техния живот е организираната от партийния комитет съвместно с профсъюзната и комсомолската организация изложба, представяща постиженията на родната електроника през годините на социалистически възход.
Дълго време се спореше възможно ли е в ОЗЗУ да се устрои изложба. Заводите не разполагат с изложбена зала, а непрекъснато разширяващото се производство запълва всяко празно пространство. Остава коридорът. Дългият и тесен коридор! С помощта на дизайнерите Борислав Кожухаров и художникът Злати Златев от групата на старозагорските художници неприветливият коридор бе раздвижен и омекотен. Елегантни пана представят във фотоси моменти от заводската биография – от първата копка и откриването на новия завод на електронната промишленост в Стара Загора през 1973 год. до превръщането на Обединените заводи за запаметяващи устройства в един от водещите заводи на родната електроника. В отделни клетки са представени, групирани по заводи, над 100 експоната – запомнящи устройства на магнитни дискове, запаметяващи устройства на магнитна лента, управляващи устройства за роботи, печатащи устройства, пишещи машини, електронноизчислителни машини, терминали, видеотерминали, цифрови знакопечатащи устройства, устройства за подготовка на данни, дискови пакети и др. Всички изложени изделия служат за изпълнение на програмата за електронизация и роботизация на народното стопанство, пет от тях са нови разработки, девет с оценка „К” – над световно равнище.
Въпреки че електрониката е сравнително нов отрасъл на народното стопанство, неговото значение все повече нараства и издига международния авторитет на нашата страна. Графика представя нагледно географското направление на износната продукция на ОЗЗУ. Старозагорската електроника намира много добър прием в над двадесет страни в света.
Изделията на ОЗЗУ, вградени в системи на СССР и ГДР, се изнасят в редица развиващи се страни. Друга графика илюстрира ръста на износната продукция на заводите. Ако се приеме 1975 год. за базисна, само за пет години – 1975-1979 год., износната продукция на ОЗЗУ е нараснала почти три пъти.
Отделен кът представя първенците – златният фонд на класата – лауреати на Димитровска награда, носители на ордени и медали, значкисти, наставници. Във витрината на знамената на трудовата слава са четирите знамена, завоювани от ОЗЗУ през 1979 год. за постигнати високи успехи в издигане качеството и техническото равнище на производството, за отбелязани най-високи икономически показатели в системата на Министерството на електрониката и електротехниката, за реализиране най-голям обем износна продукция за Съветския съюз. Вълнуващ израз на братската, нерушима дружба между българския и съветския народ е кътът на българо-съветската дружба. Друг кът приобщава работниците и служителите от ОЗЗУ към завършилата неотдавна Московска олимпиада – празник на мира и спортната младост на планетата. Табло на съревнованието отчита отделните показатели за водене на социалистическото съревнование между отделните бригади, цехове и заводи в Обединените заводи за запаметяващи устройства. В къта з актуална информация с помощта на фотоси са отразени последни постижения на научно-техническата мисъл в областта на електрониката и другите сфери на материалния и духовния живот. Работниците питат – комисията за народен контрол отговаря.
Изложбата на електронноизчислителна техника предостави на трудовия колектив на заводите прекрасна възможност да се запознае комплексно с постиженията на българската електроника, издигна неговото самочувствие на творец, на производител. Тази изложба доказа на дело мощната функция на нагледната агитация за популяризиране достиженията на родната електроника.
Снежана ТЕНЕВА


image0 (9K)