ЩЕ ИМАТ ЛИ ГОРИВО ЗА ЗИМАТА СТАРОЗАГОРЦИ

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ
в-к „Септември” бр. 114, 1980 година
В отговор на читателски писма
ДОСТАТЪЧНО ЛИ Е САМО ДА ИМАШ СЪЗНАНИЕ
ЩЕ ИМАТ ЛИ ГОРИВО ЗА ЗИМАТА СТАРОЗАГОРЦИ ● НЕРЕШЕНИ ПРОБЛЕМИ В САД „ГОРИВНИ И СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ”   ● МЯСТОТО НА ТРАНСПОРТА ●  НУЖНИ СА НЕЗАБАВНИ МЕРКИ
Иде зима. И хората от многолетен опит бързат да се подготвят за мразовитите дни. Доставката на гориво причинява много грижи, създава основателна тревога на хората от Старозагорската селищна система, която се обслужва от СД „Горивни и строителни материали” в окръжния град. Ето откъси от две писма до редакцията, които потвърждават това:
„Много пъти ходя вече в „Топливо”, за да се запиша за дърва и въглища, но напразно. Предлагат ми брикети, но въглища – отказват, а дърва не могат да доставят, защото няма кой да ги реже. Трябва сам да си осигуря транспорт и тогава ще ми дадат цели дърва”.
„Работя на комплекса „Марица-изток” и ползвам газови домакински уреди. Принуждавам се няколко пъти вече да губя от работното си време, за да получа газ, но напразно. Колите с бутилки тръгват нанякъде, а аз напразно чакам.”
СРЕЩУ ОБВИНЕНИЯТА – С ВЪРЗАНИ РЪЦЕ
Юрисконсултката на предприятието Радка Бояджиева сполучливо определи неговата дейност:
-Ние не сме като другите търговски организации, които имат магазини и клиентът отива сам да закупи стоката, която му е необходима. Гражданите обвиняват нас за всичко, а забравят, че доставката на горивните материали зависи от производството им, което е държавен проблем, и от транспорта, който не се ръководи от нас.
В основни линии това е правилно. Ето сега има предостатъчно брикети, има известни количества дърва и кафяви въглища, но в същото време гражданите напразно чакат да бъдат снабдени навреме с необходимото им гориво. Защо?
Предприятието трябва да достави през тази година 17 590 куб. метра дърва, а до сега е продало само 7 403 куб. метра и разполага с още 730 куб. метра, но не поставя въпроса за доставка на нови количества, защото и наличните не могат да отидат до гражданите. Единствената причина за това е, че няма кой да реже дърветата. С тази трудна задача си занимава само един работник. Обяснението е, че заплащането е ниско – по 1,70 лв. на кубически метър. Но хората основателно се питат как е възможно за един човек да е изгодно да работи вече много години при такова заплащане, а за други да не е приемливо. И после – защо не се задължават многобройните частници-резачи на дърва в града, да помогнат при решаването на този проблем. Общинският народен съвет може да стори това, защото той издава разрешителните за рязане на дърва. И това трябва да стане бързо, защото сега е времето да се изпразни складът и да се доставят нови дърва. Когато завее и завали, дърва не могат да се режат.
С кафяви каменни въглища ще бъдат задоволени най-напред обществените нужди, а после ще се премине и към доставки на гражданите. Това не е фатално, тъй като не зависи от времето.
Нафта има достатъчно, продажбата може да започне всеки момент, ала клиенти няма и отговорниците на пунктовете не започват работа, защото заплащането им зависи от продаденото количество нафта и те не искат да чакат цял ден двама-трима граждани, на които да налеят стотина литра гориво. Това се повтаря всяка година – когато времето е хубаво, клиенти няма, а щом застуди, по пунктовете за нафта се проточват опашки от всевъзможни превозни средства и упреците към предприятието нямат край…
Горивото за газови домакински уреди в Стара Загора не достига. Преди всичко количеството, което пристига от Бургас или Кремиковци, е недостатъчно, а броят на домакинските уреди непрекъснато расте. Освен това напоследък се умножиха и автомобилите, които имат газови инсталации, и не малко собственици събират съдовете на съседи и приятели и зареждат резервоарите на колите си.
-Ние правим всичко, което зависи от нас, за да задоволим по-бързо нуждите на гражданите от топливо – споделя заместник-директорът на предприятието Станил Станилов.
-Ще увеличим и работното време на нашите служители, сега разполагаме и с товарач на машина „Фандрома”, с която много по-бързо се товарят брикетите и не се разтрошават, както с мотокарите, но работата опира до транспорта, а там ние сме безсилни.
И други служители се оплакаха, че несполуките на снабдяването с топливо идват от транспорта и затова се свързахме с началника по експлоатационните въпроси на автостопанство „Лекотоварни таксиметрова автомобили” Наньо Нанев. На въпроса защо не се подават достатъчно автомобили той отговори:
-Ние също разбираме, че сега е времето, когато трябва да се достави на гражданите достатъчно гориво и затова наред с работата по прибирането на реколтата смятаме за основна своя задача да отделяме достатъчно коли и за „Топливо”. Но за съжаление все още организацията на работата там е такава, че автомобилите ни не уплътняват времето си. Ние не можем да се съгласим колите да правят по 5-6 курса и да носят загуби на Автокомбината. Това няма никой да ни прости.
И така, горивни материали има!
А гражданите с тревога очакват зимата, защото дните си текат, ще завалят дъждове, ще задуха леден вятър и тогава брикетите ще стават на каша, дървата ще си стоят ненарязани в склада, по пунктовете за нафта ще се проточат опашки от недоволни хора… Ето защо ние организирахме ПРОВЕРКА НА МЯСТО.
Беше 4 септември, 8 часът сутринта. На единия от работещите два кантара в склада на СП „Горивни и строителни материали” чакаше натоварен с брикети автомобил. Зад него стояха още два. Фандромата товареше четвърти. Два автомобила не бяха още запалени. Недка Колева, представител на Автокомбината:
-Днес имаме на работа десет автомобила и ще дойдат още пет, но „Топливо” не е на мястото си. Ето, сутринта ние сме от седем часа тук, а кантарджийките идват чак сега и колите чакат. Обвиняват ни, че започваме работа в девет часа и свършваме в три. А ето истината! Само един шофьор напуска по-рано работа, но това е с разрешение на директора, защото живее на село.
-Вярно е, тази сутрин кантарджийките закъсняха, но други път шофьорите не започват работа навреме – обясни Кина Денева, заместник-началник на склада. – Сега е нашата „жътва”, но не можем да създадем добра организация и това е причината да не можем да доставим гориво на хората. Ето, как да продаваме дърва, когато имаме само един работник-резач? Хората и да искат да си купят дърва, няма автомобили, които да им ги превозят, няма хора, които да им ги натоварят, защото ненарязаните вейки са тежки…
КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ?
Незабавно да се състои разговор между ръководителите на двете предприятия и да се отстранят неуредиците в работата на СП „Горивни и строителни материали” и на Автокомбината, като се определи отговорник за цялостното изпълнение на задачите, комуто да са подчинени всички, от които зависи това.
● Да се намери форма и средства за бързо нарязване на дървата, като се уреди заплащането на работниците, които биха постъпили на работа. Да се потърси възможност за набавяне на резачки с двигатели с вътрешно горене, за да не спира работата и през дъждовните дни.
● Широко да се разгласи на гражданите работното време на пунктовете за доставка на нафта, което стриктно да се спазва.
● Да се провери изчерпани ли са възможностите за доставка на допълнителни количества газ „Пропан-бутан” и да се увеличи доставката за Стара Загора.
● Не е ли време да се помисли за опаковката на брикетите, която да ги предпазва от разтрошаване и намокряне? Това би спестило на страната огромни количества брикети, тъй като понякога повече от половината доставени на гражданина са разтрошени и направо се изхвърлят.
От решаването на тия задачи зависи до голяма степен задоволяването на неотложни нужди на гражданите преди настъпването на зимата. Защото само съзнанието за отговорност не ще сгрее никого!
                                                                                                                                               Георги КИРИЛОВ


image0 (9K)