Над 5000 активисти на ДПС в готовност да защитават Доган. Карадайъ пристигна в Росенец

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пристигна в базата на ДПС в парка „Роснец“, където в момента се намира почетният председател на партията д-р Ахмед Доган.

Два часа преди обявения час за протест във вид на плажуване повече от 5 000 активисти на Движението от цялата страна вече са в района в подкрепа на своя почетен председател, показа бТВ. Тук са кметове, общински съветници, има и депутати, както и евродепутатът Илхан Кючюк.

Десетки автобуси и стотици автомобили са докарали членовете на партията в парка.

А пристигат още и още, е казал за Епицентър.бг един от родопските кметове на Движението. Автобуси от Кърджали, Разград, Търговище, Силистра и коли от цялата страна са разпръснати по територията на парка „Росенец“, десетки са и микробусите на жандармерията, засилено е полицейското присъствие.

Полицията е отцепила района на повече от километър от сградата.

Целият периметър на парка е със засилено полицейско присъствие. На този етап всички хора са се събрали при бариерата, на която продължава да стои надпис „Строителен обект“.

Пред БНТ Илхан Кючюк заяви, че на място са хора от ДПС с кауза, които са сметнали за морално да изразят своята подкрепа към почетния лидер на движението.

Дали ще има охрана от НСО е въпрос от тяхната компетенция, те решават за кои хора ще има охрана. Политиците да не бъдат съдници за това кой може да има охрана и кой не, каза Илхан Кючюк.

По думите му всички хора искат България да просперира, а мечтата на ДПС е да живеем в страна, която всеки ден да работим за благосъстоянието на хората.

Христо Иванов от „Да, България“ заяви пред БНТ, че не им се осигурява достъп до мястото. Получил е заблуди и лъжи, че няма второ събитие, а днес се допускат само хора от ДПС. „Искаме и ние също да получим достъп до заявеното място на нашето събитие“, каза Иванов.

„Ние не водим организирано хора тук“, допълни той.

„Виждаме НСО, българската държава, да обслужват Ахмед Доган, за сметка на български граждани“, каза Христо Иванов.

Той призова хората да не се поддават на провокации и размяна на реплики.

От полицията се опитват да разделят двете протестиращи групи. Вече част от хората се пропускат зад полицейския кордон, това са хора и от двата лагера, виждат се многобройни знамена на ДПС.

Лодките, които трябваше да пристигнат от различни точки към плажа, в знак на протест срещу ограничения достъп до местността, засега не са тръгнали поради лошото време.

На километър преди плажа на „Росенец“ има полицейски части и пост, който отбива автомобили и автобуси.

Днешното събиране на симпатизанти на ДПС е в отговор на протестната инициатива „масово ходене на охраняем плаж“ в бургаския парк „Росенец“ до сграда, свързана с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Тя започва в 11 ч.

Десетки са заявките за участие, каза Ивайло Мирчев от „Да, България“, който е сред организаторите:
„Със сигурност имаме потвърждение за поне 30 лодки, моторни яхти, джетове и каяци, 2-3 корабчета с по 25-30 човека. Ще тръгнат от Бургас, Созопол, кой откъдето реши. Има стотици заявки за автомобили. За автобуси знаем за организирани пътувания от младежките структури на ДПС.“

 


image0 (9K)