НАЙ-НОВИ:

5 грешки, които допускате при прането на ръка

Слагате дрехите в мивката преди да я напълните. Силата, с която водата ще попада върху дрехите може да предизвика стрес на плата, освен това, ако поставите перилния препарат директно върху дрехите, рискувате той да попадне по-надълбоко между власинките на плата и изплакването му да бъде по-трудно. Вместо това напълнете предварително мивката или легена, в който ще перете, с хладка или студена вода (според указания на етикета) и докато се пълни прибавете перилния препарат. Разбъркайте, докато водата се разпени и се убедите,че препарата се е разтворил напълно. Чак тогава прибавете прането.

[ad id=”263680″]

Търкате петната

Агресивното търкане може да увреди тъканите, особено когато са по-нежни. Третирайте петната внимателно, като нежно разтриете с върховете на пръстите си замърсеното петно с течен перилен препарат или такъв за петна. Така той ще проникне във вътрешността на тъканта. След това потопете дрехата в сапунената вода няколко пъти и изстискайте. Повечето петна ще изчезнат след около 15 минути. Ако мястото е силно замърсено накиснете дрехата за около 30 минути и продължете с изплакването.

Изплаквате под течаща вода

Ако държите деликатните тъкани под течащата вода на мивката, рискувате те да се разтегнат. Ето защо трябва да ги изплаквате по същия начин, по който ги перете в съд с вода. Когато сте готови за изплакването преместете прането в леген с чиста вода. Ако смесителят на мивката има накрайник, който разпръсква водата, можете да си позволите да го използвате при този етап от прането за по-леки тъкани като бельо или тънки блузи. Ако не разполагате с такъв, напълнете мивката с хладка чиста вода и изплакнете дрехите.

 

Изстисквате водата

Усукването на дрехите, за да изстискате водата от тях, често се превръща в сигурна рецепта за повреждане на тъканите и нанасянето на щети. По-щадящ за дрехите метод е изстискването на водата внимателно без дрехата да бъде мачкана.

[ad id=”218548″]

Останалата част от водата оставете сама да се отцеди. Ако става въпрос за тъкан, която абсорбира повече вода като вълнения плат, което прави дрехата по-тежка и може да я деформира, не се препоръчва простирането на тереса. Преди да прострете прането поставете всяка дреха върху абсорбиращи кърпи и я увийте в нея за да попие максимално от влагата.

 

Окачвате деликатните дрехите да съхнат на простор

Плетивата както и други по нежни тъкани, не трябва да бъдат окачани да висят на въже или сушилник, тъй като са много чувствителни към разтягане и загубване на формата.

[ad id=”218001″]

Вместо това поставете пуловерите и банските в легнало положение върху суха кърпа и ги поставете така върху сушилника да съхнат на въздух. След като предната част изсъхне, обърнете дрехата на обратно, за да може и гърбът да получи въздух. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Старши треньорът на „Берое“ Александър Томаш сподели впечатленията си след…