НАЙ-НОВИ:

Първата по рода си информационна система за граждани заработи в Съдебната палата в Стара Загора

Първата по рода си съдебно-информационна система за граждани заработи в Съдебната палата в Стара Загора, съобщи Радио Стара Загора.

Чрез нея потребителите могат да получават полезна информация, касаеща съдебни заседания, процедури и др., а уникална вътрешна навигационна система  улеснява ориентирането в сградата и по-бързото намиране на съответните зали или деловодства.

Новата съдебно-информационната система за гражданите е част от усилията на съдебната система за въвеждане и развитие на електронното правосъдие и електронните услуги. В същото време техническото решение е и една от мерките на съда във връзка с усложнената епидемична обстановка.

Системата е разработена от екип на Районен съд – Стара Загора – Стефан Чертоянов, системен администратор в съда и Емил Лангазов – софтуерен инженер с голям опит в информационните решения.

Тя се състои от няколко допълващи се компонента – мобилно приложение, информационни интерактивни дисплеи в съдебната палата и вътрешна навигационна система, улесняваща ориентирането в сградата. “Искаме да бъде изцяло в услуга на гражданите, те да получават по-лесно необходимата им информация или процедури, касаещи съдебната система”, разяснява Стефан Чертоянов.

Много полезно допълнение на мобилното приложение е възможността за абониране за информация по конкретно дело и автоматичното добавяне към календара на потребителя на открити съдебни заседания.

QR-кодове, поставени на ключови места в сградата предоставят директно на мобилните устройства разширена информация относно конкретните канцеларии и деловодства, предоставяните от тях услуги, и необходимите за това документи, а също и съдебни зали с насрочените в тях дела,  допълва Стефан Чертоянов. Самата технология за позициониране на мобилните устройства в затворени пространства, разработена от екипа, е уникална по рода си и със сигурност е единствена в страната.

Мобилното приложение е безплатно и вече е достъпно за сваляне в съответните платформи.

Модулната структура на системата пък позволява надграждане и въвеждане на нови функции и услуги, пояснява Стефан Чертоянов.

Проектът за създаване на иновативната съдебно-информационна система за граждани в старозагорската съдебна палата е срещнал пълна подкрепа и съдействие от ръководството, магистратите и служителите на Районния съд, а също на Окръжните съд и прокуратура. Системата е одобрена и от Висшия съдебен съвет и след пилотното ѝ тестване в Стара Загора вероятно ще бъде внедрена и в останалите съдебни палати в страната. Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Виж още:
Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни министъра на отбраната Марк…