Сърбия: Забрана за повече от 5-ма на едно място и полицейски час от петък до понеделник

Ситуацията в Белград и още четири града в Сърбия е много тревожна, Белград наистина е в критична ситуация и затова ще вземем нови мерки, заяви вчера президентът на Сърбия Александър Вучич в обръщение към обществеността, съобщава OFFNews

От утре се забранява всяко събиране на повече от петима души и на открито, и на закрито. Въвеждаме отново полицейски час от петък до понеделник, каза президентът.

Вучич посочи, че вчерашният ден бележи черен рекорд в Сърбия – 13 починали само за едно денонощие и 120 на респиратори. До 15 часа пациентите на респиратори бяха 110 и само няколко часа по-късно са 120, посочи президентът. Почти 4000 души, позитивни на коронавирус, са в болници, белградските болници са почти пълни, съобщи той. С тази бързина, с която се пълнят болниците, ние вече нямаме болници, каза Вучич.

От утре отваряме още пет допълнителни болници за лечение по-леко болни пациенти във Войводина. Днес имаме решение за две големи болници за лечение на Ковид-19. Едната ще бъде в Белград и ще има 800 до 1000 легла. Втората ще бъде в Крушевац, където бе обявено извънредно положение заради ситуацията с коронавируса.

Във връзка със ситуацията и сред консултации с епидемиолога Предраг Кон, който се е консултирал с епидемиологическия екип, „от утре се забранява всяко събиране на повече от петима души на закрито или открито обществено място. От петък отиваме на дълъг полицейски час, до понеделник. После ще видим. Ще осигурим излизане навън на хората с домашни любимци, на майките с деца и на пенсионерите“, каза Вучич и добави, че всички подробности ще бъдат дадени след заседание на Кризисния щаб.

Очакваме най-тежката вълна на коронавируса очакваме около 1 ноември. Ще трябва да избегнем съвпадението на грипа с коронавируса, което означава, че ще трябва да ваксинираме над два милиона души против грип. Такава ваксина трябва да получат в армията, полицията, служителите на гише, пенсионерите, децата от три до 12 години и всички хронично болни, за да избегнем съвпадението на двата вируса“, каза той.

 


image0 (9K)