И жена на 62 г. е заразена в Паничерево. Огнището е рекордьор по коронавирус на глава от населението – 14 доказани

Жена на 62 г. от поставеното под карантина село Паничерево в община Гурково е последният, засега, жител на селото с доказана положителна проба за коронавирус, съобщиха днес от болницата в Стара Загора.

Тя е балдъза /съпруга на брата/ на 58-годишния Иван Михайлов, който миналия вторник избяга с такси от Старозагорската болница, въпреки, че е с всички симптоми и с придружаващи заболявания. Сред заразените е и 14-годишната му внучка, научи 24 часа.
Положителната проба на жената е установена още в събота. От тогава за област Стара Загора не са установени нови заразени – лабораторията не е спирала работа през почивните дни.

В навечерието на празниците ЗАРАТА писа: Днес в блокираното Паничерево: 13 заразени, от тях 11 в болница

Така доказано заразените от Паничерево са общо 14. Това е своебразен рекорд за България, ако болните се пресметнат на глава от населението – в селото живеят около 2000 души, много от които са в чужбина. Очакваното около Великден завръщане на поне 50 от тях обаче не се състоя, което не изключва възможността те да се завърнат в следващите дни, смята кметът на селото Атанас Граматиков.
Всички заразени досега са установени с PSR-тестове. До момента в Паничерево с такива тестове специалисти на РЗИ в Стара Загора са тествали 230 човека – болни с признаци на коронавирус и контактни с тях лица, най-вече от ромската махала на селото.
„Това тестване вече завърши. Предстои след празниците други жители на Паничерево да бъдат тествани с така наречените бързи тестове“, съобщи за „24 часа“ днес директорът на
Университетската болница в Стара Загора проф. Йовчо Йовчев. 1000 такива теста подари на селото депутатът от ДПС Дилян Пеевски още в първия ден на блокадата миналата сряда, но до момента те не са използвани.
При посещението си в Паничерево през миналата седмица главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев увери, че ако при проверка с бърз тест някоя от пробите се окаже положително, задължително тя ще бъде повторена и с PСR-тест, който се смята за по-надежден и сигурен.


image0 (9K)