Кой е Васил Божков и как оцеля толкова време

Краят на империята. Кой е Васил Божков и как оцеля толкова време

Думите на Васил Божков „Явно този път са решили да ме премахнат” и „Няма да се върна, не е безопасно за мен”, казани по телефона от неизвестна близка страна, са епитафия на бизнеса на може би най-силния сред т. нар. олигарси в България. Той няма да възстанови предишното си положение и влияние, дори и след години да спечели дела по всички обвинения срещу него.

Соченият за най-богат българин, чието състояние се изчислява на стойност между 1 и 3 млрд. лева, изведнъж се оказа издирван с европейска заповед за арест. Неяснотите за размера на притежаваните от него активи и капитали подсказват особения характер на бизнеса му. Името му се среща като собственик в десетки дружества с най-различен предмет на дейност, а в много други само се предполага, че той е реалният собственик, чрез офшорни фирми.

Наричан хазартен бос №1, „гангстер”, известен с прякора си Черепа, Васил Божков за пръв път се сблъсква челно с прокуратурата. Без да посочва нещо конкретно, главният прокурор Гешев обяви, че Божков е ръководил престъпна група, изнудвал, предлагал подкуп, подтиквал към престъпления служебно лице и др. Прави впечатление как толкова години прокуратурата нямаше нищо срещу Божков, а сега в толкова кратък срок новият главен прокурор събра материал да го обвини.

Гешев започна демонстративни и спорни акции още в първия месец на мандата си. Дали те ще останат само показни и с лошо скалъпени обвинения, ще се види тепърва в съда.

Най-напред съдружниците на Божков в ”Еврофутбол” братя Найденови го обвиниха, че е ощетил държавата с над 200 млн. за 5 години. Божков отвърна, че плаща точно според закона и ще се брани в съда. Братя Найденови заявиха още, че той ги е рекетирал и заплашвал със смърт. Прокурорът Гешев обяви, че неплатените данъци са над 550 млн. лв. (вероятно има предвид такси и акциз за хазарта).

Обаче и забележката на Божков от чужбина, че има и други акционери освен него, и твърдението му, че прокурорът Гешев бърка търговското право с наказателното, може и да има някои основания.

Началото на бизнеса. „Магурата“
Въпреки че е наричан гангстер, Васил Божков е пресметлив и проницателен бизнесмен, математик по образование. Роден е през 1956 г. във Велинград, завършил е Националната природо-математическата гимназия в София и математика в Софийския университет, по-късно и икономика на труда в УНСС.

През 80-те години, в последното десетилетие на социализма, Божков участва в търговия с валута на тогавашната софийска „борса” край сладкарница „Магура” – широк черен пазар по онова време, свързан с валутните магазини „Кореком”.

Още през 1990 той започва да развива – вече официално – валутната търговия и отваря свои чейнджбюра. И много бързо се ориентира към хазарта. Това е най-бързо оборотният и с висока норма на печалба бизнес, което Божков е осъзнал пръв от всички. Освен това хазартът е класически инструмент за пране на пари. От какъвто по време на прехода имат нужда много бизнесмени.

Представите, че всеки по-едър бизнесмен у нас е „назначен милионер”, на когото са дадени едни пари, окрадени от бившата социалистическа държава, са наивни по отношение на Божков. Първите години на прехода са като в поговорката за лов на риба в мътна вода.

Първият милион. „Мултигруп“, Маджо, СИК
Божков започва с бинго зали и казина още от 1990-1991 г. Става съдружник във фирма, притежаваща казина, с покойния вече основател на групировката „Мултигруп” Илия Павлов и с Младен Михалев-Маджо, един от босовете на силовата групировка СИК, най-голяма по онова време.

До края на 90-те години Божков вече е мултимилионер. Интересът му извън хазарта се насочва към силно печеливши бизнеси като безмитна търговия (придобива фирма, която притежава най-много безмитни магазини), изкупува приватизационен фонд, притежаващ фирми за пътно строителство и поддръжка, притежава хотели, фирми в туристическия бизнес, за доставка на храни и др. Част от фирмите са обединени в „Нове холдинг”. Името идва от древния гримски град Нове край Свищов.

Хазартът, банката, спортът
Хазартът се развива бурно с идването на демокрацията, но и години наред остава най-слабо регулираният бранш. Казина и бингозали има буквално навсякъде, без ограничения. Хазартни игри се рекламират по телевизия, въпреки че не е позволено от закона. Лотариите на Божков, за които в парламента вече гласуваха на първо четене да се оставят като монопол само на държавата, допринасят за финансовия комфорт на приближената до властите Нова телевизия.

През 1994, когато БНБ раздава масово лицензи за банки, Васил Божков основава Българска търговско индустриална банка, която само след две години се слива с Кредитна банка на „Мултигруп”, а през 1999 г. губи лиценза си заради задължения.

Притежаването на фирма за спортни залози, заедно с притежаването на футболен клуб, чиито мачове участват в залозите, е много примамлив бизнес.

През 1993 Божков създава фирмата „Еврофутбол”, която е основната фирма за спортни залози у нас години наред. Божков разбира монополното си положение и търси съдружници, за да не се фокусират само върху него. Така през 2002 г. в „Еврофутбол” негов съдружник става гръцкият милиардер Сократис Кокалис.

Към 2006 г. Божков има дялово участие в “Булинс”, застрахователна компания, наследила структурите на групировката СИК. Говори се и за негово дялово участие в други застрахователни компании.

В края на 1999 г. Божков става собственик на футболен клуб ЦСКА, като в продължение на 5 години отборът му е сменил 12 треньори. След като правителството отказва да му прехвърли собствеността на базите на ЦСКА в Борисовата градина, в Панчарево и на 4-и километър в София, Божков продава клуба на индийския собственик на комбината „Кремиковци”, който го поема с милиони дългове.

„Левски“
Преди година Божков пое управлението на футболен клуб „Левски”, като обясни на среща със запалянковците, че лично премиерът Борисов му казал да го поеме. Всъщност тази среща със запалянковците не получи обществена подкрепа, предизвика институциите на държавата и лично премиера Борисов. Който на свой ред се срещна с хора от агитката на „Левски”. Заплахата за съдбата на отбора звучеше като рекет, предупреждение за размирици от страна на запалянковците.

Божков често е бил невъздържан и е губил мярката. През 2005 г. каза в интервю за тогавашната министърка на културата: „Чилова е много тъпа”. И настоя да го цитират буквално.

В друго появяване в студио на Би Ти Ви гневно говори против правителството на Тройната коалиция, че унищожава хазартния бизнес и че той вече се е изтеглил от него. Недоволен от Закона за културното наследство, казва: „Мога да счупя антиките си ритуално на площада”.

Антиките
Колекцията му с антики е забележителна, според различни публикации тя се оценява на 150-200 млн. евро. През 2007 г., след приемането на България в ЕС, правителството направи изложба от неговата колекция в Брюксел, да покаже древното изкуство по българските земи.

За тази колекция, събрана за десетина години, Божков обяснява в интервю пред „Труд”: „Купувам от хора, които купуват от иманяри”. Богати хора не могат да съберат с десетилетия дори половината на такава колекция. Според закона купуването на антики не е пресъпление, но продаването е. Но никой не притесни Божков с въпроси.

Колекцията му е каталогизирана, за нея е създадена фондация „Тракия”, с шеф – бивш служител на ДС, който навремето е преследвал иманярите. Най-ценното от колекцията е излагано и в Националния исторически музей. Бившият директор на музея Божидар Димитров обясняваше, че всичко е законно, с доказан произход.

През октомври 2009 г. Конституционният съд със свое решение на практика узакони колекцията на Божков. Със 7 на 5 гласа съдиите отхвърлиха текст в Закона за културното наследство, според който притежателят трябва да доказва произхода на антиките си. След решението притежателите ще могат да доказват правото си на собственост не само с официален документ, и да се позовават на петгодишна придобивна давност.

За разлика от много български подземни босове, Божков години наред е чест посетител в софийски заведения, ходи и на мачове. Не се крие, въпреки че срещу него има поне един атентат през 90-те години. Има многобройна охрана, обучавана в Израел, но често сам кара някоя от лимузините си, следвана от кола с четирима охранители.

Божков е бил е председател на федерациите по шах и по спортна стрелба. Бил е близък с президента Първанов, появявали са се на събития заедно. Покойният писател Христо Калчев нарича в едно интервю Първанов „конферансие на Черепа“, по повод връчването на награди за спортист на годината.

За периода 2007-2009 Божков обяви, че прибира годишни премии по 2-3 милиона лева от дружествата, които притежава. Всичко, което притежава, е разпръснато в различни фирми, фондации. На комисията за конфискация на незаконно придобитото имущество ще й бъде трудно да посегне на имуществото му, ако се докаже незаконна дейност.

„Свободна Европа“


image0 (9K)