Делегация от посолството на Пакистан посети ТПП – Стара Загора

Временно управляващият посолството на Ислямска република Пакистан в Република България Маруан Алекс Аийаш, придружаван от служители на посолството посети Търговско-промишлена палата – Стара Загора и се срещна с председателя на Палатата Олег Стоилов и с представители на старозагорския бизнес

На срещата присъстваха изпълнителният директор на Агенцията за регионално икономическо развитие Румяна Грозева и изпълнителният директор на Индустриална зона Загоре Радослав Танев.

Високият гост направи отлична презентация, с която представи информация за Пакистан и за големите възможностите за развитие на икономически и на търговски отношения между двете страни. Пакистан, с население 210 млн. жители, има добре развита икономика, като водещи производства са свързани с текстила, изделия от кожа, спортни стоки, хирургични инструменти. Добре развит е и аграрният сектор с производство на екзотични плодове и на други хранителни продукти. Годишният стокообмен между Пакистан и България е само 34 млн. щатски долара, нещо което не съответства на търговския потенциал между двете държави. Затова г-н Аийаш и г-н Стоилов се договориха да работят за неговото увеличаване. Те обявиха, че се подготвя подписване на споразумение за партньорство между Търговско-промишлените палати на Стара Загора и на пакистанския град Сархад.
Присъстващите представители на фирми от Старозагорски регион представиха своето производство, интереси и поставиха въпроси, на които получиха конкретни отговори. Откроиха се теми и зони на взаимен интерес и партньорството, което ще се развива в бъдеще. Специален интерес беше проявен към Индустриална зона Загоре и към възможности за изграждане на логистични центрове за пакистански стоки, които да използват конкурентното предимство на България, която е географски най-близката до Пакистан европейска страна.
Политическите отношения между Пакистан и България се развиват повече от 50 г. и в момента са много добри.
В края на срещата г-н Стоилов подари на госта пластичен Знак на лъвицата с лъвчето – един от историческите символи на Стара Загора, брой от Икономически годишник на регион Стара Загора и друго издание, съдържащо информация за инвеститорите.

Г-н Аийаш подари на домакините си картина с пейзаж от неговата родина и материали с информация за страната. 


image0 (9K)