НАЙ-НОВИ:

4 начина несъзнателно да съсипем живота си

За да избегнете събуждането една сутрин с чувство на пълно объркване и липса на страст към живота, прочетете това и се опитайте да се отървете от това. Бихме искали да ви обърнем внимание на някои точки, които са поне частично познати на всички, защото те внасят негативност в живота ни.

1. Можем да съсипем живота си, като изберем грешните хора за партньори в живота
Непрекъснато ускоряваме живота си, задавайки високо темпо на връзките. И често това се дължи на страха от самотата. Никой не иска да бъде сам. В опит да спечелим нещо възможно най-скоро, ние извършваме действия, последствията от които могат да оставят неприятен отпечатък в живота ни. Малцина се замислят какви ползи могат да бъдат извлечени от това състояние. Не бързайте с живота. Неистовият ритъм на съвременния свят може да ви доведе до изтощение. За да продължите по-смело напред, трябва да анализирате предишния си живот. А това изисква усамотение. Самотата ни дава възможност да опознаем по-добре себе си, да се потопим в творческа атмосфера. Сами със себе си се развиваме, стигаме до разбирането на това, което ни вдъхновява и какво искаме. Всичко това ни води до хармония. Много неща в този живот имат две страни, като монета. И самотата не е изключение. За да предотвратите това да ви навреди, е важно да разберете колко време ви отнема. Тогава това състояние няма да ви накара да се чувствате неудобно.
И Бог пристъпи в празнотата. И той се огледа и каза – аз съм сам. Ще си направя свят.”
Джеймс Уелдън Джонсън

2. Можем да съсипем живота си, като не можем да изразим чувствата си
След множество трудни моменти в живота, ние се затваряме. Когато срещаме нови хора, се сдържаме, опитваме се да не казваме нещо излишно, изпитваме страх да признаем какво означават близките ни за нас. Има такива, които считат всяка проява на чувства за слабост. Това е мнението на хора, които нямат смелостта да се отворят. И макар да са убедени, че по този начин са по-добри и по-спокойни, всъщност те се лишават от най-ярките моменти от живота. Да, не може да се отрече, че когато се отворим, ставаме уязвими. Но в това няма нищо лошо. Когато човек е уязвим, той е отворен към едно от най-трогателните чувства – грижата. Във всеки момент, когато можем да кажем на човек колко е важен за нас, колко много значи за нас, има някакво вълшебство, магия. Не се страхувайте да се отворите. Влюбвайте се! Необходими са смелост и мъжество. Но в крайна сметка ще откриете, че си струва.

3. Можем да съсипем живота си поради невъзможността да прощаваме и забравяме обидите
Способността да прощаваме ни спасява от гняв, омраза и загуба на енергия.”
Хана Мор
В живота ни се случват определени събития, за които не искаме да говорим или да ги помним: творчески упадък, предателство, думи, които, изглежда, не могат да бъдат забравени. Всеки преминава през тези тестове. Не позволявайте на негативните събития да повлияят на самочувствието ви. Когато влачите миналото си със себе си, бавно се рушите. Отивате на работа и в допълнение към кутията за обяд слагате в торбата оплакванията от миналото, без които не можете да живеете дори и секунда. Те ни трябват като оправдание, така че когато се оплакваме от живота да изглеждаме като ветеран, а не като хленчещ. Ако приравните всичко към една дума, това ще бъде думата “самоунищожение”. Пропускаме важни възможности за кариера, защото се смятаме за недостойни. Пропускаме истинската любов, защото смятаме, че не сме достатъчно добри за човека. Това ни причинява обидата. Отравя живота. Всичко това се превръща в омагьосан кръг и не е лесно да се излезе от него. За да излезете от този цикъл, трябва да се опитате да се отървете от угризенията. Спрете да се оплаквате от света около вас и спрете да се самосъжалявате. Забравете своите модели на поведение и оставете миналото в миналото. Вземете информирани решения и действайте внимателно. Вие сте всемогъщи в съдбата си, осъзнайте го.

4. Можем да съсипем живота си, като постоянно се сравняваме с другите
Защо ни вреди:

Сравняваме най-лошото в себе си с най-доброто, което виждаме в другите.
Сравнявайки, ние не печелим нищо, а, напротив, губим. Например: гордост, увлечение и страст, самоуважение.
Новите успехи не помагат, защото винаги намираме някой или нещо друго, с което да се сравним. Сравнението е безкрайно.
Сравнявайки се с друг човек, ние харчим и инвестираме в него ценна енергия, която трябва да инвестираме в себе си.
Сравненията затрудняват радостта.
Всеки човек е уникален, което означава, че всяко сравнение е несправедливо.
Ако сте имали такива преживявания, трябва да започнете да правите следното:
1. Отбелязвайте и отразнувайте успехите си.
Независимо дали сте художник, поет, музикант, имате личен опит и собствен поглед върху много неща. Имате всичко в арсенала си, за да правите добро във вашия свят. Не забравяйте за миналите си успехи и постижения, те дават мотивация за нови постижения.
2. Напомняйте си, че никой не е съвършен.
Никой няма живот без притеснения. Победата не може да бъде постигната без преодоляване на препятствията. Имайте това предвид, когато решите да се сравнявате с някой, който смятате за по-успешен от вас. Помислете какво е преживял този човек, преди да стигне до върха.
3. Потърсете вдъхновяващи примери.
Разумно е да се вдъхновявате от другите и да се възползвате от техния опит. Това не е сравнение, разберете разликата. Интересувайте се от живота на тези, на които се възхищавате, прочетете за тях, разгледайте снимки и се вдъхновете.
Но ако все пак мислите за сравнение отново, опитайте да се сравните със себе си. Трябва да се опитаме да станем по-добри, отколкото сме. Не само за себе си, но и за нашите близки. Сравнете себе си вчера и себе си днес. Това ще ви помогне да празнувате малки постижения всеки ден.
Сблъсквали ли сте се с подобни преживявания? Ако да, как се справихте с тях? Споделете своя опит в коментарите.
Превод от руски: Зарата

  За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Вчера в 13:45 ч., на паркинг пред магазин в Чирпан,…