НАЙ-НОВИ:

4 април е приемлива дата за ГЕРБ. Няма да внасят промени в Изборния кодекс

“Вълнуващият въпрос е чия дата е 4 април и каква разлика прави тя със седмица по-рано – 28 март”, коментира Георг Георгиев. “Ако президентът не е разбрал, ще му кажа – не машините и пликовете гласуват, а трябва да се борим за доверието на хората”, заяви от своя страна Тома Биков.

Представителите на партия ГЕРБ Тома Биков и Георг Георгиев направиха изявление пред журналисти по повод насрочването на 4 април за дата за парламентарните избори, което президентът Румен Радев обяви минути по-рано.

През цялото лято президентът Румен Радев говореше и искаше избори през октомври или ноември. След това, на 7 декември зададе в дневен ред на обществото за датата 28 март. Месец по- късно започнаха консултации с всички политически сили, здравните власти и ЦИК. Всички те заявиха своята готовност да организират и да се явят на 28 март. След този консенсус президентът показа, че не е в състояние да живее в среда на консенсус и насрочи датата 4 април, каза Тома Биков.

Ние няма да внесем нито една от промените, които Радев предложи, категоричен е Биков. Основанието е, че подобен подход би разрушил доверието в изборния процес и би обслужил неясни интереси. Ще направим всичко, каквото можем да повишим избирателната активност и призоваваме още днес избирателите да упражнят гласа си, допълни депутатът.

Вълнуващият въпрос е чия дата е 4 април и каква разлика прави тя със седмица по-рано – 28 март, коментира Георг Георгиев. Президентът искаше да прави избори още есента, а сега изведнъж казва има време. Има време за какво, попита риторично представителят на ГЕРБ.

В момента президентът иска да нарушим съветите на Венецианската комисия, да сме в разрез с добри практики и всичко онова, което би могло да направи изборите прозрачни, честни и открити пред българските граждани, допълни той.

Георг Георгиев допълни още, че на 4 април е католическият Великден, а у нас има голяма католическа общност. По думите му, освен това, много от българите в чужбина са в католически държави и тази дата на изборите може да създаде проблеми да упражнят правото си на глас.

Ако президентът не е разбрал, ще му кажа – не машините и пликовете гласуват, а трябва да се борим за доверието на хората, обобщи в заключение Тома Биков.

  Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Виж още:
Изпълкомът на БФС взе решението "Пловдивският Джанини" да замени на…