Баскетболистите на Берое удържаха първото място в Балканската лига

Берое завърши с успех редовния сезон от турнира за Балканската лига побеждавайки като гост северно-македонския Блокотехна със 100:104 . По този начин старозагорци приключиха първата част от надпреварата като безапелационен лидер с 11 успеха и едно единствено поражение. Беройци изоставаха през по-голямата част от първото полувреме, но след почивката показаха кой е по-класния тим на игрището. В отделните част срещата приключи при 29:27;28:25;19:27 .

В първата част македонският тим се отличаваше с изключително висока успеваемост при стрелбата, докато Берое значително изоставаше в този показател. Старши треньорът Любомир Минчев бе решил да даде максимално много време на стартовата си петица в първите 10 минути от двубоя, в резултат на което всеки един от започналите играчи на тима преседя почти 9 минути на игрището. Изключение в това отношение направи Николай Стоянов, който се отчете с 6,40 и бе заменян на няколко пъти от Николай Стоянов. След силни последни минути „зелените“ успяха да намалят изоставането на две точки и частта приключи при 29:27.

Още в самото начало на вторите десет минути Берое успя да излезе напред в резултата. След няколко неуспешни опита за развиване на нападението старозагорци обаче отново се оказаха догонващи. След изминаване на 5 минути от частта резултатът бе 42:37 в полза на Блокотехна. Кош на Франкамп от зоната на двете точки бе върнат от северно македонците с две последователни тройки. Разликата набъбна до 10 точки след неуспешна стрелба за нашите момчета и отбелязан наказателен удар от страна на Блокотехна. След това попадение старозагорци намериха точния ритъм и в рамките на минута и 20 секунди върнаха 6 точки от изоставането си. За съжаление, буквално със сирената за край на полувремето домакините успяха да отбележат и така почивката дойде при 57:52 за Блокотехна.

Второто полувреме започна като края на предишното-кош за домакините и то от зоната на трите точки. Берое обаче не се отказа и набързо наниза два безответни коша. След нова размяна на точки старозагорци се оказаха само с пункт изоставане 62:61. След нов неуспех в нападение за Блокотехна „зелените“ отново излязоха напред в резултата. В следващите минути обаче с две свои отсъждания в ущърб на беройци съдиите успяха да „върнат“ в мача тима от Северна Македония, които видимо бе позагубил инерция. След нова размяна на попадения, но по-концентрирана и резултатна игра на Берое третата част приключи убедително в полза на старозагорци 19:27 и резултат 76:79 за тях.

В последните 10 минути „зелените“ бяха безапелационен господар на случващото се на игрището. В определен момент те дори поведоха с цели 10 точки. Малко преди края обаче старозагорци учудващо свалиха оборотите, което буквално върна в мача северно-македонците. В крайна сметка последната сирена дойде при окончателното 100:104.

С успеха Берое, Блокотехна, Академик Бултекс 99 и Теута Дуръс продължават напред във Финалната четворка на Балканската лигра. Окончателното класиране в първата четворка ще стане ясно след изиграването на последния двубой на другия български представител в турнира.

 


image0 (9K)