НАЙ-НОВИ:

34 са участниците в панорамата за професионално образование

Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране се проведе за четвърта поредна година в Стара Загора. Организатори са Община Стара Загора и Регионалният инспекторат по образование.  Музикален поздрав по време на официалното откриване отправиха тромпетно трио „Свилена“ от НУМСИ „Христина Морфова“.

Тридесет и четири са участниците в изложението, от които 21 училища, 4 колежа и представители на работодатели в региона. За първа година участват и водещи фирми, готови да сътрудничат на професионалното образование. Организаторите очакват IV-та Областна панорама да бъде посетена от около 1 500 ученици, техните родители и други. Акцент тази година е и пилотното въвеждане на дуално обучение в професионални гимназии от Старозагорска област с помощта на проекта „Домино“, финансиран от швейцарското правителство. Целта на форума е да бъдат информирани учениците и техните родители за професиите и специалностите, които предлагат гимназиите в областта, както и новостите в образователните институти.

„За четвърта поредна година провеждаме Панорамата на средното образование, и ако в предходните години броят на участниците е бил по-малък, ориентиран предимно към учебните заведения в Стара Загора, то тази година сме обърнати към професионалното образование заедно с бизнеса“, каза при откриването на кариерния форум зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. „Надграждането в четвъртото издание на панорамата е ориентирането към избора на професия. Тя трябва да осигури доброто бъдеще на младите хора. Това е и причината Община Стара Загора, заедно с ПК по образование, наука и защита правата на децата към Общинския съвет, да се стремим да съдействаме на бизнеса. Всички осъзнаваме важността от развитието на икономиката, което ще донесе добрите условия в нашия град, а това ще се случва само с подготовката на подходящи кадри. Надявам се, че представянето на дуалното обучение, ще бъде една нова и добра инвестиция в бъдещето на децата“, допълни тя и благодари за големия интерес към панорамата както на училищата, така и на представителите на едни от най-големите бизнес организации и фирми в региона.

Гости на откриването на панорамата днес бяха зам.-кметовете на Стара Загора Иванка Сотирова и Красимира Чахова, д-р Теньо Тенев, кмет на Община Раднево, Косьо Косев, кмет на Община Николаево, областният управител Георги Ранов, Татяна Димитрова, началник на Регионалния инспекторат по образование, Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата, Иван Ленков, изпълнителен директор на Стопанска камара, доц. Таня Танева, секретар на Тракийския университет, Петя Евтимова, ръководител на швейцарския проект за дуално обучение „Домино“, директори на общински и национални училища, родители и ученици. Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Най-нови
Виж още:
Какво са празниците? Идеален повод да се съберем заедно. И,…