Чий празник е Гергьовден, според учебник за V-ти клас

Текст в учебник по литература за пети клас възмути родители в социалните мрежи. Майка на петокласник сподели в социалната мрежа снимка от изданието, но без да уточнява кои са авторите на учебника.

Така! Това е учебникът за пети клас на сина ми. Питам го аз вчера какво знае за Гергьовден и отрочето ми казва, че било един от най-големите празници на циганите в България. И го празнували и мюсюлманите! Тъкмо да ми се изметне ръката зад врата му и той ми показва ей това творение в учебника! На какво учат децата ни?!? Къде е християнството, Св.Георги е християнски светец, убит заради вярата си. А те промиват мозъците на децата ни с цигански и арабски празници. И вместо да учат за историята му и как като римски офицер е бил убит от Доклециан за вярата си, учат за ламята и царската дъщеря! Егати държавата, като това й е образованието! Направо ми идва да го спра от училище!“, е постнала Елена Гунчева и допълва с цитат от учебника: „Св. Георги е един от малкото светци, почитани както от християни, така и от мюсюлмани (…) Гергьовден е и голям празник на ромите в България – те го наричат Ерделез“.

Елена Гунчева разказва, че на въпрос какво знае за Гергьовден, синът й изрецитирал наученото от учебника – а именно, че това е един от най-големите празници на циганите в България. Тя уточнява, че за значението на празника за българите, както и за празника на Българската армия е отделено едно изречение накрая на текста, пише „Дарик“.

Това не е първият случай, при който родители изразяват недоволство от текстовете в учебници на децата си. Експерти от Министерството на образованието и науката (МОН) многократно са коментирали, че повечето издателства се опитват да бъдат максимално толерантни към различните етноси, кавото е и изискването на ведомството.
В действителност поднесената в учебника информация не е невярна. Гергьовден се празнува от всички религии – мюсюлманите са го взели от тюрките, ромите също са го приели като свой. Родители обаче коментират, че ударението на урок по темата трябва да бъде поставено върху това какво е значението на празника за българите.


image0 (9K)