Старозагорска певица с втора песен в учебник по музика

Дарина Славчева е родена на 25.04.1981 година в Стара Загора. Наследява музикалността си от майчиния (с. Генерал Инзово Ямболско) и от бащиния си род. На пет години, след конкурс, е приета в Детско-юношески фолклорен ансамбъл “ Загорче “ в Стара Загора. По-късно участва като солистка към Оркестъра на Центъра за работа с деца.
Известната тракийска фолклорна певица Кичка Савова й дава добра фолклорна подготовка и я насочва към издирването на автентичен тракийски репертоар. Дарина посещава и народната певица Вълкана Стоянова, която й преподава песни от своя репертоар. През 1999г. завършва с отличие СМУ (сега НУФИ) „Филип Кутев“ с преподавател по народно пеене Стефанка Георгиева. 2003 – 2010г. – след успешно издържан конкурс е назначена за хоноруван преподавател по народно пеене и педагогическа практика в АМТИИ – Пловдив.
Обучава певци от България и чужбина. Журира на национални и международни конкурси за фолклорни изпълнители. От есента на 2016 г. е редовен докторант към ИЕФЕМ – БАН.

Има десетки записи и клипове, както и десетки награди от наши и международни конкурси. Автор е на сборниците: 2007г. – Тракийски песни в съпровод на пиано (първо и второ издание) и 2014г. – „Кога запее – гора оглася“ Песенен фолклор от Тракия. Омъжена. Майка на две деца.

„Мама Тодорчо думаше“ е песента, която влиза, включително и като електронен вариант в учебниците на „Анубис“ за 7-ми клас. Това е втората песен от нейния репертоар в учебник по музика. Преди няколко години „Стоян на Ганка продума” по аранжимент на Милчо Василев бе включена в учебника по музика за пети клас.

За ЗАРАТА Дарина Славчева каза:  Самата песен я научих от вече покойната Иванка Панайотова – една от първите певици в радио Стара Загора. Съпруга на Панайот Янев – основателя на Ансамбъл „Загоре“ и диригент на тогавашния първи оркестър към радио Стара Загора. Тя не е успяла да я запише и ми я подари. Много я обикнах тази песен, защото една от малкото запазени тракийски песни, които се пеели по Сирни Заговезни. Смятам, че има някакво „закодирано“ послание в нея, защото според проучване на „Фолклор ТВ“ неин първи вариант е пят още преди повече от 100 години и вижте колко години продължава „да живее“…Надявам се децата да я запеят. Също така към нея има голям зрителски интерес по „Фолклор ТВ“, където се излъчва. ????


image0 (9K)