3000 деца в риск са изведени от семействата през 2018 г., една трета са изоставени

Малко над 3000 деца са изведени от семействата им заради това, че животът и здравето им са били поставени в риск, през миналата година, а до края на август на тази те са 2000. Това съобщи в интервю за БНР шефът на дирекция в Агенцията за социално подпомагане Емил Тодоров. По думите му една трета от случаите миналата година са на деца, изоставени от родителите си като 440 от тях са оставени още в родилния дом.

Експертът отрече страховете, че социалните работници отнемат деца от семейства само защото те са бедни. Той описа стъпките така – социалният работник действа по сигнал, проучва случая, търси информация от личния лекар, училището, общината, МВР, след това изготвя доклад, съгласува го с началника си и с директора на звеното. Първо се търсят възможности да се подобри семейната среда, а ако това е невъзможно, се пристъпва към извеждане като първо се търси възможност за настаняване при роднини.

Тодоров отрече твърденията, че в повечето случаи съдът отменя разпорежданията на социалните за извеждане. По думите му е изключение съдът да не потвърди предложената мярка за закрила.

Експертът изрази несъгласие и с тезата, че неправителствени организации се занимават безконтролно с възпитанието на децата. Той припомни, че социални дейности се възлагат на НПО-та от кметовете, но само при условие, че те имат капацитет и отговарят на законовите изисквания. След това подлежат на проверки от многобройни органи дали спазват нормативната уредба и държавните методики. По думите на Тодоров НПО-тата, които се занимават с тази дейност, са малко.

В същото предаване вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов каза, че паниката в много ромски махали, че деца ще бъдат отвеждани принудително направо от училищата, е провокирана от кандидати за кметове на политически сили извън управляващата коалиция.

Източник: dnevnik.bg


image0 (9K)