НАЙ-НОВИ:

30 г. затвор за наркоман, заклал брутално майка си и дядо си

Окончателна присъда от 30 г. затвор получи разкрит случайно двоен убиец, заклал брутално майка си и дядо си. След убийствата той поканил приятели наркомани в апартамента, докато телата на жертвите били в съседната стая.

[ad id=”225664″]

Присъдата е на състав на Върховния касационен съд (ВКС) с председател Николай Дърмонски и членове Румен Петров и Валя Рушанова, стана ясно вчера, предаде “24 часа”.

Кристиян Гочев от години имал проблеми с наркотиците. Друсал се с амфетамини, пушел и трева. Злоупотребявал и с алкохола. Често избухвал, а заради дрогата развил и параноидна шизофрения. Лекуван е в психиатричната клиника в Курило през 2008 г.

[ad id=”263680″]

30-годишният мъж живеел с майка си Мариана и дядо си Валентин в апартамент в столичния кв. “Хаджи Димитър”.

Никога не е работил, а след като майка му се разболяла от рак, и тя спряла да се труди. Семейството се издържало от пенсията на баща и? Валентин. Мариана често пиела, което дразнело Кристиян, въпреки че и той посягал към чашката. Младият мъж не бил близък с баща си, който след развода с майка му не поддържал връзки с него.

Въпреки злоупотребите с дрогата, Кристиян бил контактен и лесно си намирал гаджета, макар после да ги нагрубявал. Още на 20 г. станал баща на син, но скоро след раждането на момчето се разделил с майката. Рядко се виждал с детето. Държал се странно, често избухвал.

[ad id=”236993″]

Заради изблиците на агресия майка му поставила метални решетки на вратата на хола, в който спяла. През деня, когато излизала, портата била заключена, защото синът и? често крадял бижутата и? и ги залагал, за да си набави пари за дрога.

На 25 юли 2016 г. Кристиян подмамил майка си да излезе от нейната част на жилището, като я помолил да му направи сандвич. Жената се съгласила и отишла в кухнята. В този момент бесният от забавянето Кристиян грабнал меч, тип мачете, и започнал да коли майка си. Използвал още 3 ножа, наръгал майка си 45 пъти. Единият нож останал да стърчи забит във врата на жената.

Заради виковете й в кухнята влязъл дядото на Кристиян – Валентин. Наркоманът скочил върху него и грабнал точило за нож. Забил го в окото му и почнал да скача по гърдите на мъжа.

[ad id=”218548″]

След убийствата Кристиян преместил телата от кухнята в хола. Отишъл до магазина и купил препарати, с които измил стаята, в която убил роднините си. Взел духалка и въпреки огромната жега навън я включил да работи на максимална мощност. Пред разследващите той казал, че идеята му била да гледа как телата ще се пръснат.

Когато започнала да се носи лоша миризма обаче, той облепил вратата с тиксо.

На 26 юли взел пръстени и гривни на майка си и ги оставил в близка заложна къща. Срещнал се с трима приятели, с които се друсали, и ги поканил у дома си.

[ad id=”236999″]

Мъжете стояли 20-ина минути в кухнята, но не разбрали, че в съседната стая има 2 трупа. След това Кристиян и един от приятелите му взели колата на Валентин и тръгнали към Локорско.

“Утрепах ги”, признал Кристиян пред приятеля си, който не му повярвал.

Гочев останал там, а на следващия ден овчар намерил дънки и яке в гората. В джоба на панталона имало портмоне с лична карта в него. Затова човекът го занесъл в полицията. На 29 юли МВР служители отишли в жилището, за да му дадат документите. Никой не отворил, но отвътре се носела миризма. Криминалистите се усъмнили, че нещо не е наред и викнали ключар, за да им отвори апартамента.

Вътре гледката била ужасяваща. Ръководството на СДВР по-късно предложило на полицаите, открили труповете, да отидат на психолог.

[ad id=”237001″]

При огледите в дома са открити и амфетамини, а Кристиян бързо е заподозрян за двете убийства и е обявен за издирване.

Арестуван е на следващия ден, докато се разхождал из Локорско гол до кръста. По тялото му личали драскотини от храсталаци, през които минавал. Гочев твърдял, че не помни какво се е случило и поискал от полицаите цигара.

След първоначалното задържане той е пратен в психиатричната клиника към затвора в Ловеч. След изследвания, продължили около месец, се оказало, че въпреки дрогата и параноидната шизофрения Гочев е вменяем и може да носи наказателна отговорност за убийствата.

[ad id=”236999″]

“Изследвайки фактите от младежките му години, съдилищата са установили причините за отключилото се психично заболяване. В основата му била засилващата се злоупотреба с психотропни вещества в комбинация с алкохол и нежеланието му да я прекрати”, пишат върховните съдии. Тя е предопределила задълбочаващата се през почти половината от съзнателния му живот социална и морална деградация и логично е довела до извършването на инкриминираното деяние.

Престъплението не е осъществено при болестно стеснено съзнание, а е подплатено от ненавист към майка му Мариана Гочева. В нейното поведение Кристиян е търсел оправдание за собствения си провал като учащ се, като баща и към приятелите си.

[ad id=”237001″]

На Кристиян не е наложен доживотен затвор, тъй като на първа инстанция – пред Софийския градски съд, той признава вината си и по закон присъдата му е намалена с 1/3. Подсъдимият 2 пъти обжалва и иска присъдата му да бъде намалена.

“Свидетелите еднопосочно са установили честата безпричинна агресивност и жестокост на Гочев към близките му, приятелите му, а и към непознати. Това се е потвърдило и при специфичното психиатрично и психологическо изследване на личността му”, пише в мотивите на ВКС за решението, което е окончателно, съобщава dnes.bg.

[ad id=”238430″]

Според магистратите в хода на изтърпяване на наказанието Кристиян Гочев ще има шанса да докаже дали е променил отношението си към “общочовешките ценности и обществените норми на поведение”, дали е годен да се вгради адекватно в обкръжаващия го свят и така да скъси престоя си в затвора.

  За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
53-годишният професор по право Джузепе Конте е новият премиер на…