ВМРО иска съдът да заличи партията на Лютви Местан ДОСТ

Патриотите от ВМРО приветстват заличаването на фондация „Бату платформ“, но истината е, че самата противоконституционна партия ДОСТ подлежи на заличаване

[ad id=“225664″]

„Скандалната фондация „Бату платформ“ беше заличена от съда. Фондацията доби печална известност, след като на практика подпомогна гласуването за ДОСТ на парламентарните избори, раздавайки хранителни продукти. Решението на съда не подлежи на обжалване.“ Това се казва в официална декларация на ВМРО.

Позицията на ВМРО

Патриотите от ВМРО приветстват заличаването, но истината е, че самата противоконституционна партия ДОСТ подлежи на заличаване. ВМРО от години напомня, че партии на етническа и верска основа са забранени от Конституцията.

Партия ДОСТ в годините се доказа като оръдие на новите османски амбиции на турското ръководство. Тези амбиции проличаха и в последните изказвания на Ердоган. Преди дни той отново направи намек за протегната ръка към населението от Кърджали и региона и към всички, които по душа се чувстват турци.

[ad id=“263680″]

Припомняме, че именно ние – Обединените патриоти, дни преди парламентарните избори миналата година на два пъти блокирахме границата с Турция и успяхме да спрем изборните туристи. Именно ние в миналия парламент извоювахме да бъде ограничен броят на секциите в Турция, за да спрем бруталната намеса на южната ни съседка в българската вътрешна политика.

Именно ние, Патриотите от ВМРО, подадохме и сигнал до прокуратурата партия ДОСТ да не бъде регистрирана. А когато това не се случи алармирахме и за фондацията, която по напълно нерегламентиран начин подкрепи предизборната кампания на антибългарската партия.

[ad id=“236993″]

Ето и кратка хронология на скандала:

През март 2017 г. по сметките на „Бату платформ“ са получени 100 000 евро от турската банка Turkkiye Vakiflar Bankasi без данни за субекта на преведената сума. Сдружението е използвало парите, за да закупи хранителни продукти – захар, брашно, ориз, макарони и др., които са разпределени в пакети с индивидуална стойност по 30 лв.

[ad id=“236999″]

Държавното обвинение твърдеше, че пакетите са раздавани безплатно на български граждани – мюсюлмани, „за да бъдат мотивирани да гласуват за ДОСТ на парламентарните избори“. Партията на Лютви Местан не успя да събере нужните гласове, за да влезе в 44-ото Народно събрание.

Получаването на парични средства от анонимен източник в чужда държава и финансирането с тях на предизборна агитация е в нарушение на Изборния кодекс, както и на текста от Конституцията, който забранява на сдруженията да извършват политическа дейност, присъща само на партиите.

[ad id=“237001″]

Патриотите от ВМРО напомнят, че предстои сериозна дейност по разчистване на чуждите влияния от мюсюлманското изповедание у нас. Това пряко засяга националната сигурност, както и цивилизационната принадлежност на българските граждани към евроатлантическите структури и ценности.


image0 (9K)