Хранителни молци – как да се справим с тях?

Ако сте забелязали  летящи обекти из вашата кухня, най-вероятно сте нападнати от хранителни молци. Те могат да се настанят в дома ви през балкона или да се излюпят от вече заразен с лаври хранителен продукт. Насекомите са безопасни и не ви грозят зарази, но са изключително неприятни за домакинството.

Ако установите, че имате молци, най-вероятно първите средства за борба, които ще ви хрумнат, са нафталинът и лавандулата. Да, но дрешните и хранителните молци не си приличат нито по вкусови предпочитания, нито по чувствителност към тези силни миризми.

Едните се хранят само с вълна, а другите със всички сухи храни, ядки и подправки, които намерят в кухненските ви шкафове. Тъй като не можете да пръскате с отровни инсектициди на местата, където държите хранителните си продукти, се заредете с търпение и ентусиазъм за продължителна и методична борба с тези неканени гости.

Едно от безопасните средства за улавяне на летящите молци са лепенките с феромони. Те привличат насекомите и ги блокират в лепкав капан. Условието обаче е да сложите лепенките от вътрешната страна на шкафовете и по възможност да държите помещенията затворени. В противен случай има опасност да привлечете и молците на съседите и така съвсем да влошите положението. Сменяйте лепенките винаги, когато се напълнят. Като забележите, че не се лепят нови насекоми веднага прекратете употребата им.

С това обаче не е приключила борбата ви с тях съвсем. Трябва да изхвърлите всички хранителни продукти от шкафовете си, защото по всяка вероятност вече са заразени с ларви. Основно да почистите местата с дезинфекциращ препарат и няколко седмици ги оставете празни. Новите продукти слагайте в хладилника, защото единствено там ще бъдат добре защитени. Едва когато сте убедени, че напълно сте се справили с насекомите и нови ларви не се излюпват, можете отново да преместите храните в шкафовете.

Съхранявайте продуктите в буркани със силиконови уплътнения, тъй като молците се промъкват и през винтовите капачки. Така ще предотвратите бъдещи набези на молците както отвън, така и ако внесете в дома заразен с ларви продукт.


image0 (9K)