Естествено присъщата роля на жените за установяването на демокрация, правосъдие и човешки права

Попитахме Марияна ЗАХАРИЕВА, икономист по образование, майка по призвание, специалист Развитие по професия и член на Областния клуб на Жените към ПП ДСБ – Варна по желание, какво е според нея мястото на жените в политиката.

[ad id=“255238″]

– Ако въпросът бе просто имат ли място жените в политиката, аз бих отговорила категорично с „ДА“, аргументирайки се с фундаменталната ценност за равнопоставеност между половете във всички сфери на обществения и личния живот.

Какво е това място? Безспорна е ролята на жената в семейството, в бизнеса и в обществото. Очевидна е значимата ни роля на балансьор (умението да търсим хармония е изграждано хилядолетия). Приносът, идеите, гледната ни точка и по отношение на формулирането на акцентите в политиките за жените и семейството, са основополагащи. Аз лично виждам ролята на жената при функционирането и развитието на обществото, не само като пазителка на дома, а и като важна общественозначима фигура в политическия живот. Днес домът и политиката са по-свързани от всякога. Естествено присъща на жените е ролята им, волята им, за установяването на демокрация, правосъдие и човешки права. 

– Кога и защо станахте член на Клуба на Жените в ДСБ?

Преди повече от една година беше създаден Националния клуб на жените към ПП ДСБ. Една от основните цели на клуба е да даде възможност за разгръщане на потенциала и обединяване на усилията на всички заинтересовани, дясномислещи жени, готови да споделят своя професионален опит, умения и личностни качества в изработването на политики, касаещи цялото българско общество. Стремежът на Националния клуб на жените е да се утвърди, като сигурен партньор в изработването на стратегически планове и устойчиви решения, както в национален, така и в европейски план. Конкретните теми, по които дамите от клуба работят активно , както на национално , така и на местно ниво, са :

1.Гъвкавото майчинство

2. Дългосрочна грижа;

3. Социална политика и социално предприемачество

4. Кариерно ориентиране.

В подкрепа на дейността се организиранат и участия в различни кампании и активности, както и участия в благотворителни каузи по сходни на клуба теми.

Maria Zaharieva 4_resized

Аз съм член на Клуба на Жените към ПП ДСБ още от учредяването на Областния клуб във Варна. Припознах в него обединение на дясномислещи дами с активна гражданска позиция и воля да я отстояват , а това отговаря в голяма степен на моите ценности и политически възгледи. Освен това си дадох сметка, че не искам повече да наблюдавам безучастно случващото се около мен и всъщност съм адски мотивирана да действам, за да променя нещата, с които не съм съгласна. Станах член на клуба на жените към ПП ДСБ, защото имам желание да съм полезна и обществено ангажирана с разрешаването на огромни (според мен) проблеми, като повсеместната корупция, обезценяването на иманентните морални ценности, липсата на върховенство на закона и т.н. Защото в клуба усещам подкрепата и силата и на други жени, като мен, които всеки ден отстояват идеите и принципите си и балансират между кариера, семейство и бизнес – успешно. И защото вярвам, че ние българските демократични жени , ангажирайки знанията, уменията, опита и креативността си, влагайки частица от душата си в името на обща кауза, можем да създадем едно чисто, справедливо и хармонично общество, в което да отглеждаме и възпитаваме децата си, в което да живеят спокойно и достойно нашите родители, общество – установено на основата на правосъдие, човешки права и демократични цености.

– Привикна ли съвременният свят към явлението жена-политик?

[ad id=“255238″]

– Все още върви по пътя на приемането – някъде по-бавно, другаде – тичайки. И за това още по-силно вярвам, че днес мотивирането и подкрепата на жените-политици у нас да развият своя лидерски потенциал, е от изключителна важност, защото това е предпоставка за запазване на стабилността и баланса на българския политически терен. Нещо повече, световни изследвания доказват, че когато в политиката на една страна жените-политици са на водеща позиция и като брой са над 1/3 от действащите политици, обществата са по-добри за живеене, а политиките – не агресивни, прагматични, устойчиви и адресирани към бъдещето. Политики, които са належащо нужни за жизнеността на държавата ни като част от цивилизацията на Европа.


image0 (9K)