Важно! Върви нова схема за измама!

Нов вид телефонна измама вече е в ход. С началото на отоплителния сезон ало измамниците подлъгват жертвите с оферти за по-евтини дърва, но с предварително заплащане, съобщава БНТ.

[ad id=“225664″]

Най-често в капана  попадат възрастните хора. Схемата е била засечена в област Велико Търново. Тези дни полицейски служители се срещат с хората там, за да им обяснят как да се пазят от измамите. „Това е организиран криминален бизнес.

Не става дума за импровизации, нещата са много добре подредени и със сигурност се работи на няколко нива“, каза в  „Денят започва“ бившият директор на института по психология на МВР проф. Калин Гайдаров.

Според него основният въпрос е докога ще се търпи този тип криминална дейност, защото веригата може да бъде прекъсната с малко повече усилия от специализираните органи, за да се сложи край на тези измами.

„По-доверчивият и по-ограничения в социалните си контакти човек лесно може да стане жертва на телефонна измама. Престъпниците много внимателно подбират хората, към които се насочват“, подчерта проф. Гайдаров.

[ad id=“255238″]

Много е важна превенцията, но тя върви както по линия на гражданското общество със съвети, със солидарност и най-накрая са самите жертви, които би трябвало да проявяват повече анализ и разум, призова специалистът.

Той обърна внимание, че в природата на хората е лесно да се поддават на манипулации. Хубаво е да има информационна кампания, хората да бъдат по-ангажирани със социалното си поведение, но когато става дума за престъпност трябва да сме по-взискателни и да изискваме сериозна подкрепа и намеса от страна на полицията, заяви проф. Гайдаров.

В заключение специалистът отново отбеляза, че основното, което липсва в борбата с този тип престъпна дейност, е превенцията.

Източник: Blitz.bg

image0 (9K)