Нашите зимни курорти – най-изгодни в Европа

Ски на Витоша – това е абсолютният ценови хит за идната зима в Европа, съобщава сайтът на най-тиражния германски вестник „Билд“.

[ad id=“225664″]

Изданието се позовава на данни, обработени от водещата туристическа търсачка HomeToGo.

Авторите на сравнението уточняват, че са пресметнали дневните разходи за настаняване във ваканционни вили и къщи за гости (до 4 души) и за дневна ски-карта през февруари. Сметките им обхващат водещи курорти в отделните страни.

Повечето писти в планината над София са лесни, има и някои по-стръмни. Тук няма единна ски-карта, на ден за пързаляне скиорите трябва да заделят 18 евро, отбелязва изданието. С общи разходи от 69 евро на ден (включително настаняване) това е най-изгодният ценово курорт в Европа.

Сред най-изгодните 10 в списъка попадат още Банско (на 4-о място) и Пампорово (6-о). Тук е и руският зимен курорт Красна Поляна (до Сочи), както и чешкият Божи Дар. Изненадващо сред евтините дестинации е френският курорт Метабие, разположен близо до границата с Швейцария.

Най-скъпо на любителите на ските ще им излезе в Австрия, Франция и Швейцария. В прочути курорти като Цермат, Зьолден и Куршевел трябва да си приготвят 500 до 600 евро на ден. Рекордьор е Лех ам Арлберг с общи разходи от 648 евро на ден, или повече от 9 пъти по-скъп от Витоша, пише „Труд“.

[ad id=“255238″]

Най-евтиното предложение от Австрия е Бад Хофгащайн – 136 евро за настаняване и 52 за ски карта или общо 188 евро на ден. Това е значително по-малко от най-изгодния зимен курорт в Швейцария – Интерлакен – 253,66 евро на ден (219 за настаняване и 34,66 за ски карта).

Най-скъпият зимен курорт в Италия – Кортина д’Ампецо, дори не попада сред топ 10 в тази категория със 268 евро дневно (37 за ски карта и 231 за настаняване). Най-ниски цени за скиорите предлага Фолгария – 97 евро настаняване и 40 ски карта или общо 137 евро.

Проучването включва и зимни курорти от Чехия и Полша. Известният полски курорт Закопане е сред относително евтините със 137,40 евро дневно (107 настаняване и 30,40 ски карта). Шпиндлеров Млин в Чехия е значително напред – 180,05 евро (146 настаняване и 34,18 ски карта).

Заради географското си положение някои от планинските курорти в Чехия вече се радват на добра снежна покривка и пистите в тях са отворени още от средата на октомври. Традиционно ски сезонът в големите български курорти ще бъде открит през декември.

[ad id=“225664″]

Между 5 и 10% повече туристи да посетят страната през предстоящия зимен сезон очакват от Министерство на туризма. Според разчетите традиционно интерес има от съседните държави Гърция, Турция, Сърбия, Македония и Румъния. Повече туристи очакваме и от Великобритания и Германия, регистрираме нарастване на записванията от Белгия, Австрия и Италия.
Източник:dariknews.bg


image0 (9K)