Откриха два неизвестни потънали кораба в Дунав

Два неизвестни потънали кораба в Дунав край Русе локализира модерната апаратура на новия хидрографски катамаран на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав /АППД.

[ad id=“225664″]

Това съобщи изпълнителният директор инж. Павлин Цонев, цитиран от Монитор.

Единият съд се намира на 200 метра от Конския плаж и е с дължина 50 метра и ширина 8 метра. Другият е на около 300-400 метра от сградата на „Морска администрация” и е в румънски води. Открити са съвсем случайно, когато катамаранът се връщал от заснемане на основите на Дунав мост и бил с включен многолъчев ехолот. Озовалите се по някаква причина на дъното кораби се намират на дълбочина над 9-10 метра и не пречат на плаването по реката. Пясъците почти са ги погълнали, но на заснетите изображения ясно се виждат очертанията им. Не съществуват в списъка на АППД на известните потънали или потопени умишлено с цел корекция на водния поток съдове.

[ad id=“255238″]

„Засега ни е трудно да кажем от кое време са и при какви обстоятелства са се озовали на дъното. Не си спомнят и старите моряци и капитани, до които се допитахме. Този срещу Конския плаж има ясно очертание на носа, вероятно е кораб, а не баржа. Възможно е някакъв по-стар съд да е – от времето след 1900 г. Няма сведения и за другия. При него на изображенията се виждат два съседни отпечатъка”, каза инж. Цонев. Той обясни, че повече информация би могла да се получи, ако на тези места се спуснат водолази и открият някакви следи, но агенцията не разполага със средства за това.

Част от задълженията на АППД е да маркира с плаващ знак местата, където има потънали плавателни съдове, за да се предупредят капитаните. Това е много важно при ниски води, когато такива обекти могат да се окажат опасни за корабоплаването особено ако се намират на фарватера (плавателния път). В българо-румънския участък на Дунав са известни 36 потънали или потопени умишлено в по-ново време съдове. Със сигурност те са повече, тъй като преди 1944 г. не е водена подробна статистика на авариите.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.
Източник:dunavmost.com


image0 (9K)