Полша намали възрастта за пенсиониране

На фона на реформите за все по-висока пенсионна възраст в цяла Европа, една страна вече върна ранното пенсиониране. От 1 октомври Полша намали с 2 години възрастта – до 60 за жените и 65 за мъжете, информира NOVA.

[ad id=“225664″]

Очакванията на институциите са, че близо 350 хил. поляци ще поискат да се пенсионират по-рано, което е 2% от всички работещи. Така щетите за полския бюджет може да достигнат 2,5 млрд. евро.

Сметките на управляващите във Варшава показват, че колкото и да струва реформата, тя идва на фона на бюджетен излишък, стабилен икономически ръст и все по-високи заплати в последните години, което пък поставя въпроса дали и други страни могат да последват същия курс.
[ad id=“255238″]

Според анализаторите тази промяна не е сигнал за нова посока в европейските социални политики, колкото е следствие от специфичната ситуация в Полша.

Зам. министърът на икономиката на България Александър Манолев коментира: „Всички страни в Европа изпитват затруднения и срещат предизвикателства по отношение на намиране на квалифицирана работна ръка. Това е политика, която е конкретно отговаряща на предизвикателствата на полската икономика към момента“.


image0 (9K)