Масово пчелните семейства в страната са заразени

Вносът на пчелни продукти в България от Китай, Украйна и други страни, доведе до разпространението на болести, които са били по-скоро екзотика преди това.

Особено опасни са пчелният прашец, восъкът и медът, които не се изследват за болести преди да бъдат внесени в страната.

[ad id=“225664″]

Същите стоки влизат в страната със съмнителни документи или по-скоро фалшиви. Така в България се внасят пчелни продукти, които никога не са отговаряли дори на минималните изисквания, пише сайтът pushalka.com.

В България изискванията към родното производство са в пъти по-високи, отколкото в която и да било друга държава, а в същото време има занижен контрол при вноса/на практика такъв не съществува/.

Докато в България се правят изследвания и антибиотиците са строго забранени, в страни като САЩ, Китай и Украйна, използването на антибиотици е не само разрешено, но и се насърчава.

Пчеларите в България се борят чрез био методи с болести, които в останалите държави се подтискат чрез антибиотици.
[ad id=“255238″]

Пчеларите се бореха с болеста нозематоза чрез био средства, но това беше Нозема Апис, която е по-скоро сезонна болест и отшумява през пролетта.

Заплахата, която е плъзнала в страната, се нарича Нозема Церана и е внесена с пчелни продукти от държави, в които са позволени антибиотиците и такива със занижен контрол.
За разлика от Апис, Церана е много по-агресивна, протича през цялата година. Отслабването или умирането на пчелните семейства се случва и през лятото, докато Апис почти изчезва още през пролетта. Церана отслабва пчелите като понижава техния имунитет към други болести.

При едно от изследванията на синдрома на празния кошер, 100% от пробите показват наличие на Нозема Церана.

И двете болести се смятат за проблем при недохранване и липса на нужните на пчелите хранителни вещества. Докато Апис се наблюдава по-често при пчели с бедна диета, Церана отслабва дори силни семейства до смърт. Биопрепаратите, които действат донякъде при старата болест, нямат почти никакъв ефект при Церана.
[ad id=“225664″]

Това, което най-често се наблюдава, е пчелни семейства, които се топят дори по време на обилна паша. Картината е характерна за райони с еднообразна растителност, където липсват нужните за имунната система на пчелите вещества. Това е и една от причините много от пчеларите да казват, че след слънчогледа, пчелите са много слаби и се „топят“.

Пчеларите в България смятат, че имат проблем с Нозема Апис, а Церана е някакъв мит или рядко срещана. Е…вече могат да бъдат сигурни, че масово пчелните семейства в страната са заразени. Въпросът е къде и колко са заразените. Отговор дава първото българско изследване, което доказва, че старата болест(Нозема Апис) вече отстъпва мястото си на Нозема Церана.


image0 (9K)