Муратлии не се е казвало само селото, станало квартал на Стара Загора

„Кольо Ганчев“ е квартал в южната част на Стара Загора, до Индустриалната зона на града. Съставен е предимно от къщи, защото в миналото е бил село, носещо името Муратлии. Сега носи името на революционера Никола Ганчев.

Местността е най-ниската по релеф в рамките на Стара Загора,с надморска височина само 170-175м.

До квартала се намират военно и гражданското летище (нефункциониращо), които са причина за липсата на високоетажно строителство.

При справка в интернет се оказва, че това име носят още няколко населени места в съседните на България страни.
Град Муратли има в Турция. на 100 км южно от Одрин и се намира в графство Ege, провинция Uşak.

Закътано в южните склонове на Родопите е гръцкото село Муратли, където според статистиката през 1942 година живеят 10 помаци. То е разположено на територията Марония-Шапчи, област Източна Македония и Тракия.

Скопос или Муратли (на гръцки: Σκοπός, до 1926 година Μουρατλή, Муратли) е село също в Гърция, в административна област Източна Македония и Тракия.
Селото е разположено в югоизточните склонове на планината Чалдаг (Леканис Ори).Към 1900 година според статистиката на Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“)Муратли е село в Саръшабанска каза и брои 200 жители турци. В 1913 година след Междусъюзническата война селото попада в Гърция. През 20-те години турското му население се изселва по споразумението за обмен на население между Гърция и Турция след Лозанския мир и на негово място са заселени гърци бежанци, които в 1928 година са 33 семейства със 134 души.

Никола Ганчев, по-известен като Кольо Ганчев, е роден на 5 февруари 1843 г. в село Муратлии, днешният квартал на Стара Загора.

175 години от рождението на Кольо Ганчев


image0 (9K)