Възрастна жена от Куклен нажилена от 200 пчели

70-годишна жена от Куклен била нажилена от над 200 пчели. Жената била приета в Клиниката по токсикология в УМБАЛ „Св. Георги” в тежко състояние с остро натравяне с пчелна отрова.

Лекарите от Пловдив са предприели навременно лечение и състоянието на пациентката е стабилизирано, съобщиха от клиниката, цитирани от Монитор.
[ad id=“225664″]

Възрастната жена била опитна и се занимавала с отглеждане на пчели от години. Затова е странно как изведнъж насекомите са станали толкова агресивни, че да я нажилят над 200 пъти. Според една от версиите тя може да е била ужилена от агресивни африкански пчели.

Председателят на пчеларското дружество „Акация 1899” инж. Любомир Герев обаче отрича категорично тази версия.

„Хипотезите са няколко. Вероятно семейството, за което тя се грижи, може да е станало тартовка. Това става, когато майката загива по някаква причина, а семейството не може да си създаде нова пчелна майка и това води до стрес в кошера. Пчелите работнички стават анатомични тартовки и започват да снасят яйца. От тях обаче не се раждат работнички и пчелното семейство е обречено на загиване. Такива пчели са изключително агресивни”, обяснява инж. Герев.
[ad id=“255238“]

Друга версия е ако агресивното пчелно семейство е било нападнато от други пчели. В този период от годината пчелите често се крадат, за да си допълнят запасите за зимата, припомнят пчеларите.

„Третата вероятност е, ако пчелата майка се е оплодила с търтей и затова потомството е станало агресивно”, казва председателят на пчеларското дружество. По думите му опитен пчелар веднага би различил кога кошерът е загубил майката. „Когато отвориш кошера, ако пчелата майка е загинала, тартовките вдигат коремчетата си и издават един жален звук, все едно плачат, че нямат майка. Опитните пчелари знаят, че преди да отидат до пчелите не трябва да са консумирали чесън, лук или да имат силен парфюм. Човек, когато отиде до пчелите, трябва да е много чист”, коментира още инж. Герев.
[ad id=“225664“]

Нажилената от над 200 пчели кукленка ще бъде изписана от клиниката до дни.


image0 (9K)