Д-р Сираков взе отличие за „Иновации в медицината“ за 2017 г. заради уникална операция

Отличие за „Иновации в медицината“ за 2017 г. бе връчено на д-р Сираков на официална церемония снощи. 

Д-р Сираков е награден заради уникалната операция, която бе извършена на 10-годишно момиченце с комплексна артерио-венозна малформация в мозъка.
[ad id=“225664″]

Това заболяване има много патологични, лоши връзки на съдовете в мозъка – артерии и вени, които са нефункционални и по този начин променят кръвотока в мозъка и унищожават храненето. Така малко по малко мозъкът загива, а при повечето пациенти с тази диагноза изходът е фатален.

Екипът на д-р Сираков  успява през артерия на крачето на момиченцето да стигне до мозъка и да изолира всички лоши връзки на съдовете. Така дава шанс за живот на детето.
[ad id=“225664″]

В интервю за Дир.бг доктора заяви, че е мотивиран да работи в България, защото е лесно да отиде в чужбина, където пътят вече е отъпкан.

„Смятам, че е доста по-приятно чувството да успееш да се докажеш в България. Да успееш по един неотъпкан път. Да създадеш тук едно нещо, което вече е създадено и работи като една добре смазана машина по света. Всяко едно отделение от европейските се е доказало и работи от години тези неща, а тук ние успяваме да го създаваме и обучаваме и по-млади колеги, за да имат българските пациенти по-голям достъп до тези интервенции. Уникално е да видиш, че това създадено нещо работи“, каза още специалистът.
[ad id=“225664″]

Наградите National Medical Awards отличават хуманизма и отговорността на лекари, болници, клиники и екипи с доказани значими постижения.


image0 (9K)