От грип умират повече хора, отколкото при пътни инциденти

Грипът е пета основна причина за смъртност у нас и в глобален мащаб. В последното десетилетие по смъртност е преди пътните инциденти, заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести в „Здравей, България“ по NOVA.
[ad id=“225664″]

„Повече хора умират от грип и от директната грипна инфекция, отколкото от пътни катастрофи. Това е ясно за цяла Европа“, заяви професорът и уточни, че още е рано за есенните грипни епидемии.

Грипните епидемии се очаква да настъпят към края на годината, по всяка вероятност през ноември или през декември.
[ad id=“225664″]

„Обикновено в нашата държава първо започва циркулацията на грип В, който не прави масови епидемии в една държава. След свършването на грипната вълна обаче, в края на февруари и началото на март, последните случаи на грип отново са от типа грип В”, коментира проф. Кантарджиев.

По неговите думи е препоръчително да се ваксинират хора над 55-годишна възраст, защото те правят тежки усложнения при грип, както и хората с хронични заболявания, сърдечно-съдови заболявания и такива на дихателната система. Добре е да се ваксинират и хората, които в работата си общуват с много хора.
[ad id=“225664″]

„Тази година за пръв път в 24 държави на Европа се пусна четиривалентна ваксина с четирите антигена – два за група А и два за група В. Тя покрива най-вероятните причинители на грип”, каза още той и предупреди, че ваксината не пази 100% от инфекция.

Проф. Кантарджиев уточни, че събеседникът ви не може да ви предаде инфекция, ако е на разстояние 1,5 метра от вас, не киха, не кашля и не плюе умишлено.


image0 (9K)