Интересно – учени доказаха кое спира хъркането!

Британски учени доказаха как да спре хъркането

Те са разработили специална програма, която ускорява лечението на хъркането и помага при синдрома на сънна апнея. Истината е, трябва редовно да пеете.

[ad id=“225664″]

Изследователите са направили проучването с група доброволци, които страдат от хъркане. Била им дадена следната задача: да пеят всеки ден по 10-15 минути в рамките на цели три месеца. Когато времето на експеримента свършило, се оказало, че състоянието на доброволците- певци се е подобрило значително в сравнение със състоянието на хората, които не са.

Причини за хъркането?

Причината може да бъде вродена генетична особеност или специално състояние на мускулите на дихателните пътища. При  нормалния сън, мускулите на езика и небцето на човека запазват горните дихателни пътища отворени . Ако тези мускули са прекомерно отпуснати, преминаването на въздуха през стеснения проход на дихателните пътища е частично блокирано. При всяко издишване спокойната част от фаринкса започва да вибрира, създавайки шум – хъркане.

[ad id=“263680″]

Защо мускулите понякога се напрягат по време на сън?

Това може да се дължи на продължителни възпалителни процеси на ухото, гърлото и носа, хронични заболявания, обструктивен бронхит или бронхиална астма.
Ако човек започне да хърка, след като е възникнало възпаление на ухото, гърлото или максиларните синуси, той трябва да си направи задълбочен медицински преглед възможно най-скоро. Колкото по-скоро това се прави, толкова повече шансове има това да не става хронично хъркане.
Хъркането е характерно за твърде затлъстелите хора. Поради затлъстяването в коремната област (висцерално затлъстяване) диафрагмата е твърде високо в тях, обемът на гръдния кош е намален, поради което се нарушава дишането.

[ad id=“236993″]

Как да се отървете от хъркането?

Трябва да се установи каква е причината за него. Може да са анатомични нарушения на дихателните пътища, кривината на назалната преграда или полипите в носа. Тогава не е изключено да се вземе решение за хирургическа интервенция.

Не забравяйте, че хроничното възпаление на гърлото често се предизвиква от „любов“ към цигарите. Тютюнопушенето причинява подуване на фарингеалните стени и намалява тонуса на фарингеалните мускули. Следователно, хъркането трябва да ни накара да се откажем от вредния си навик. Хората хъркат също, след като вземат силни алкохолни напитки.

[ad id=“236999″]

Пеенето наистина ли може да помогне за спиране на хъркането?

Когато спрете нездравословните, лоши навици, може да започнете лечение с пеене. Редовните вокални упражнения определено възстановяват дихателната система.  Ако човек има добър глас, той изпитва естетическо удоволствие от пеенето.


image0 (9K)