За пръв път „свързаха“ човешки мозък директно с интернет

За пръв път в човешката история учени свързаха човешки мозък с интернет в реално време.

Научният екип от университета „Уитс“ в Йоханесбург направиха това, съобщава Medical Express.

Този проект е известен под името Brainternet. Brainternet излъчва мозъчни вълни в мрежата.
[ad id=“225664″]

В специално устройство се „събират“ мозъчни вълни, като се прави електроенцефалограма (EEG), а устройството е свързано с главата на съответния доброволец.

След това устройството прехвърля данните на Raspberry Pi. Това е компютър с размер на кредитна карта, който излъчва на живо мозъчните вълни под формата на сигнали чрез интерфейс за програмиране на приложения.

Показва ги в отворена страница, където може да се види дейността на мозъка – как реагира при определени стимули.
[ad id=“225664″]

„Искаме да постигнем интерактивност между потребителя и мозъка му, така че потребителят да може чрез определен стимул да провери как работи мозъкът му. В бъдеще може да има трансфер на информация в две посоки – както от мозъка към мрежата, така и обратно“, коментира Адам Пантовиц. Той е автор на проекта.
Пантовиц иска чрез проекта да научи повече за това как човешкият мозък работи и обработва информацията.
Изследователят твърди, че това е само началото за възможностите на проекта. Той добави, че екипът се стреми да увеличи интерактивното преживяване на потребителя с неговия мозък.
Някои от тези функционалности вече са интегрирани в уебсайта, но в тесни граници, лимитирани само до стимули като движение на ръката например.
[ad id=“225664″]
„Brainternet може да бъде подобряван още много – например за класифициране на записи чрез приложения за смартфон, които да предоставят данни за алгоритъм за изкуствен интелект чрез т.нар. машинно учене (machine-learning)“, добави Пантановиц.

image0 (9K)