Учени търсят контакт с чужди цивилизации

Учени по целия свят прекарват доста време в търсене на следи от чужди цивилизации.

Според  тях трябва не само да търсим, но и да каним, нещо, което не се харесва на всички, съобщава онлайн изданието CNET.
[ad id=“225664″]

SETI е програма известна на мнозина, като сканира и анализира сигнали от космоса с надеждата да засече такъв от извънземна цивилизация. В тази програма участва и друга група, която нарича себе си METI – Messaging Extraterrestial Intelligences. Нейната цел е през следващата година да започне да излъчва сигнали в космоса, които да могат да бъдат открити от евентуални извънземни.

Тази група METI среща сериозна съпротива от други учени, включително и Стивън Хокинг. Аргументът им е, че не се знае кого можем да поканим по този начин.

Няма гаранция, че сигналът някога ще бъде засечен от извънземни. Ако бъде, може да се окаже, че въпросната цивилизация не е миролюбива и да нападне Земята.
[ad id=“225664″]

Привържениците на METI продължават с проекта си, въпреки критиките. Ръководителят е Дъглас Вакоч, пред CNET  коментира, че притесненията са породени от незнание. „Когато се опитваме да оценяваме рисковете и предимствата на непозната ситуация, за която нямаме информация, се осланяме на най-ярките изображения в съзнанието. Само защото първата ни представа за контакт с извънземни е плашеща, не значи, че е реалистична“, коментира Вакоч.

Той не смята да се отказва, ще продължи да решава други проблеми. Един от тях е какво точно да представлява въпросното съобщение или сигнал към други цивилизации.

Извънземните ще използват различен език, но според учените общото между тях и нас най-вероятно ще бъде физиката и математиката. Посланието трябва да показва основни неща във физиката и математиката, които да са разпознаваеми.
[ad id=“225664″]

Другият проблем е накъде да се изпрати съобщението. Вакоч и екипът му са избрали няколко подобни планети около най-близките до Земята звезди. Според него ще минат години, дори поколения преди сигналът да достигне евентуална цивилизация.


image0 (9K)