НАЙ-НОВИ:

Над 250 заразени с COVID-19 за денонощие. Според здравния министър заболеваемостта намалява

Здравният министър Костадин Ангелов коментира, че заболевоемостта в страната намалява, след като сравни данните за последните 14 дни с тези от предходния двуседмичен период

255 са новите потвърдени случаи на COVID-19 в България за последното денонощие, показват данните от единния информационен портал. С това общият брой на заразените у нас от началото на пандемията достигна 12 414 души, а активните случаи са 5 035

На този фон броят на доказано излекуваните у нас също е висок. За 24 часа оздравелите са 280 души. Общо те достигнаха 6 964 души.

​За последното денонощие 11 от заболелите са починали, с което общият брой на жертвите от началото на паднемията е вече 415.

Първите случаи на коронавирус в България бяха установени на 8 март. На 13 март беше обявено извънредно положение. След 15 май то беше заменено от извънредна епидемична обстановка, която е в сила и ще продължи поне до края на август.

Според здравния министър д-р Костадин Ангелов обаче заболеваемостта намалява. „Наблюдаваме намаляване на заболеваемостта за последните две седмици, в сравнение с предходните две седмици”, заяви той пред Нова телевизия.

Ангелов каза, че въпреки очаквания ръст на заболелите през есента здравната система в страната е подготвена за по-тежка ситуация.

“Имаме само 847 пациенти, които са в болници, и 41, които са в интензивни отделения. Здравеопазването ще издържи. Системата е подготвена. Имаме достатъчно количество предпазни средства, дезинфектанти и апаратура. Проблемът вече е в хората – освен липсата на лекари и медицински сестри, много от тях вече са преуморени”, каза още той.

Според здравния министър ръстът на смъртните случаи в последните седмици пък се дължи на факта, че повечето от тях са от рисковите групи, за които многократно е било предупреждавано, че трябва да се предпазват. Той заяви, че ситуацията в старческите домове във Варна и Русе е контролирана.

От думите му стана ясно, че в София ще бъде създаден координационен център за насочване на пациенти, заразени с коронавирус. Той ще се помещава в Инфекциозна болница, където ще пристигат само линейки с пациенти със съмнения за коронавирус. Впоследствие те ще бъдат пренасочвани към лечебно заведение, което да ги поеме.

От сряда е позволено присъствието на публика на спортните състезания на открито. Условието е да се допускат хора на до 50% от местата на спортното съоръжение, а на стадионите – до 1 000 души на сектор, при сядане през седалка и при спазване на физическа дистанция от метър и половина между хората.

Решението бе взето в сряда вечерта, само 4 дни, след като здравният министър реши спортните мероприятия да останат без публика до края на август. Промяната дойде по настояване на фенклубовете на “Левски” и “ЦСКА-София” и личната намеса на премиера Бойко Борисов.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
"София Тех Парк" е подготвен за Националната конференция на ГЕРБ,…